Veel spektakel, maar geen winnaar: Antwerp haalt twee keer achterstand op tegen Gent in aangename topper

Antwerp en AA Gent hebben voor spektakel gezorgd op deze Super Sunday en houden daar allebei een puntje aan over. De Buffalo’s klommen tweemaal op voorsprong, maar Ondrejka en Ilenikhena zorgden voor de puntendeling. Na de recente penaltymissers bij Antwerp schoot Ondrejka zijn elfmeter wél raak. De Great Old klimt nu opnieuw naast Club Brugge in de stand, maar moet ook nog achterom kijken.

Stefan Smet

Bij de Buffalo’s ontbrak Watanabae door een blessure. Torunarigha maakte hierdoor zijn opwachting in de basis bij AA Gent, terwijl De Sart – terug na schorsing tegen Maccabi Haifa – ook opnieuw aan de aftrap verscheen. In doel startte Schmidt en voorin kreeg Sonko dan weer de voorkeur op Depoitre, terwijl bij de bezoekers coach Van Bommel de meer ervaren Yusuf bracht in plaats van Doumbia.

© BELGA

Voor de aftrap vierden de Gentse Ultra’s hun tienjarig bestaan met een reuzengrote tifo én bengaals vuur, terwijl de club zelf ook vuurwerk had voorzien. Het eindresultaat van de topaffiche tussen Club Brugge en Anderlecht zorgde zo mogelijk voor nog meer hoogspanning in de KAA Gent Arena die evenwel niet volledig uitverkocht was voor de komst van de landskampioen.

(Lees verder onder de video)

Antwerp probeerde in de openingsfase de bal rustig rond te laten gaan maar dat lukte niet zoals verhoopt. De Buffalo’s probeerden heel hoog druk te zetten en beletten de Great Old zo het combineren maar zelf kansen creëren zat er niet meteen in voor de thuisploeg maar toen Brown op het kwartier doorstoomde op links, bereikte de Engelsman netjes Gerkens die de bal via het been van Alderweireld in doel wist te werken (1-0).

© BELGA

Antwerp reageerde furieus maar Yusuf trapte een opgelegde kans warempel net naast de kooi van Schmidt. Snel naar de overkant waar Tissoudali dolde met Alderweireld maar oog in oog met Butez kon de Gentse aanvaller net niet afdrukken. Antwerp ontsnapte en toen Kandouss even later ongelukkig Bataille aantrapte in eigen zestien, ging de bal op de stip: Ondrejka nam die verantwoordelijkheid op zich. Hoewel de poging van de Zweed niet echt geslaagd was, zag Schmidt de bal onder zijn lichaam in doel verdwijnen (1-1).

Gent was niet van slag en toen Brown nog maar eens op avontuur trok, leverde de Gentse linkerwingback een geniale voorzet af. Ekkelenkamp was niet bij de pinken en liet Gerkens lopen en de ex -speler van Antwerp vloerde Butez van dichtbij (2-1). Het bleef voor rust kansen regenen want toen Ondrejka de bal op het hoofd van Janssen schilderde, pakte Schmidt uit met een knappe parade. Ook zijn collega, Butez, moest nog maar eens vol aan de bak maar de Fransman had uiteindelijk weinig problemen met een afstandspoging van De Sart.

© BELGA

Halfweg moest Antwerp dus achtervolgen maar het was toch Gent dat een vervanging doorvoerde: Sonko, die voor rust niet kon overtuigen, bleef in de Gentse kleedkamer en werd vervangen door Gandelman die na amper drie minuten al een eerste keer in stelling werd gebracht maar zijn schotje was een makkelijke prooi voor Butez.

Even later moest Torunarigha na een stevige tussenkomst van Bataille alweer geblesseerd naar de kant. De VAR controleerde nog even de tussenkomst van de Antwerpse flankspeler maar uiteindelijk hield ref Vergoote het toch gewoon bij geel. De Duitse centrale pion van de Buffalo’s werd vervangen door Nurio.

Gent bleef evenwel vrank en vrij hun kans gaan: De Sart bracht Tissoudali vrij voor doel maar de Gentse spits kon niet afronden. Het werd nu allemaal wat onvriendelijker in de KAA Gent Arena en toen een overtreding van Yusuf op De Sart niet werd gefloten, gingen de poppen even aan het dansen. Ref Vergoote hapte even naar adem maar kon de gemoederen al bij al snel bedaren.

© BELGA

Van Bommel greep in en bracht Ilenikhena en Kerk voor Ekkelenkamp en Ejuke. De Sinjoren probeerden ook steeds meer Gent acteruit te duwen maar Tissoudali en co lagen op de loer. De Sart bracht Tissoudali nog maar eens in stelling maar opnieuw ging Butez goed plat. Bij de bezoekers liepen er ook heel wat ogenschijnlijk eenvoudige zaken fout. Hierdoor kon de Great Old ook nooit echt een verstikkende druk ontwikkelen.

Bij de thuisploeg zakte het tempo dan wel ook ietsje maar de Buffalo’s bleven wel nadrukkelijk loeren op een scherpe tegenprik. Defensief stond het bij Gent na rust trouwens ook best wel op orde. Nurio leverde een puike invalbeurt af, terwijl Mitrovic als centrale man zijn beste prestatie neerzette sinds zijn terugkeer naar de Arteveldestad.

Ook het Gentse publiek voelde dat die eerste thuiszege van 2024 er echt wel in zat, een broodnodige om de kansen op de Champions’ Play-offs nog eens wat kracht bij te zetten. Van Bommel zag dat zijn team maar niet op vol toerental kwam en gooide er met Matazo en Doumbia nog twee frisse krachten in. Zij kwamen Yusuf en Keita aflossen. De tijd drong want het slotkwartier was dan al eventjes ingegaan.

© BELGA

En toch zou Antwerp niet verliezen: Udoh haalde de achterlijn en verstuurde een center richting Ilenikhena die net iets sneller reageerde dan Nurio en zo scoorde Antwerp bij de eerste noemenswaardige doelpoging in de tweede helft. Het werd heel stil in de Gentse tribunes. Enkel in het uitvak werd er stevig feestje gebouwd.

Vanhaezebrouck gooide nog niet de handdoek en bracht De Vlieger en Depoitre voor Hong en Samoise. De Vlieger gooide vorige woensdag al hoge ogen tijdens zijn invalbeurt en ook nu dwong hij - na een opening van Depoitre - al snel een hoekschop af. Ook defensief greep de Gentse youngster gevat in toen Udoh plots af Schmidt afstormde. Gent bleef ondertussen kansen creëren maar ook nu kon Tissoudali - gehinderd door Depoitre - niet afwerken.

Het laatste wapenfeit kwam van de voet van De Sart maar zijn atoomschot zoefde net naast. Of toch niet, Brown verstuurde nog eens een scherp center maar Depoitre besloot in het zijnet. Antwerp toonde zich al lang tevreden met de puntendeling. Een resultaat waar men in Gent niet tevreden kan mee zijn. De strijd voor de top-zes wordt echter voor beide teams nog lang en onzeker.

AA Gent 2-2 Antwerp

Opstelling AA Gent: Schmidt; Kandouss, Mitrovic, Torunarigha (54’ Nurio); Samoise (86‘ De Vlieger), Gerkens, Hong (86’ Depoitre), De Sart, Brown; Tissoudali, Sonko (46’ Gandelman)

Opstelling Antwerp: Butez; Bataille, Alderweireld, Van Den Bosch, Wijndal; Yusuf (79’ Matazo), Keita (79’ Doumbia), Ekkelenkamp (59’ Ilenikhena); Ejuke (59’ Kerk), Janssen, Ondrejka (73’ Udoh)

Doelpunten: 16’ Alderweireld in eigen doel 1-0, 25’ Ondrejka uit strafschop 1-1, 28’ Gerkens 2-1, 84 Ilenikhena 2-2

Gele kaarten: Kandouss, Bataille, Ondrejka

Rode kaarten: /

Scheidsrechter: Jasper Vergoote

AA Gent Logo
AA Gent
:
Antwerp Logo
Antwerp
* Antwerp en Gent delen de punten, 2-2.

* Gent laat kansen liggen in absoluut slot. 

* Doelpuntenmakers: Alderweireld (eigen doelpunt), Ondrejka, Gerkens & Ilenikhena.


Puntendeling na fijne wedstrijd

Beide ploegen doen geen goede zaak in het klassement, maar kunnen wel tevreden zijn met hun prestatie. Gent kwam tweemaal op voorsprong, maar Antwerp gaf niet af en kwam ook twee keer terug in de partij. In de blessuretijd had Gent de wedstrijd nog kunnen beslissen, maar het was telkens net niet. 

KAA Gent - Antwerp: 2-2
Ook Depoitre niet

Brown legt de bal perfect tussen doelman en verdediging, maar Depoitre reageert iets te laat waardoor hij niet optimaal bij de bal kan. Hij glijdt nog naar het leer, maar treft het zijnet. 
Butez had geen reactie

Tissoudali houdt de bal slim bij en legt hem dan panklaar voor De Sart. Die verstuurt een pegel waar Butez geen reactie op heeft, maar de inzet van de middenvelder gaat enkele centimeters naast.
Misverstand

Kandouss snoept de bal goed af van Udoh en kan oprukken. Hij legt het leer terug en zowel Depoitre als Tissoudali willen uithalen. Het is die laatste die kan schieten, maar je ziet de twijfel in zijn schot. De bal gaat ver over.
De Vlieger in het zijnet

Veel ruimte voor de pas ingevallen de Vlieger. Hij haalt de trekker over, maar ziet zijn poging in het zijnet gaan via een Antwerp-been. 
Bij de eerste kans in de tweede helft is het meteen prijs voor de bezoekers. Het wordt plots doodstil in de Ghelamco Arena. Udoh brengt de bal perfect voor de doelmond en daar is niemand anders dan Ilenikhena. Krijgen we nog een winnaar? 
Tussenkomst Van Den Bosch 

Tissoudali gaat dreigend de zestien binnen en Van Den Bosch voelt dat hij moet ingrijpen. Net voordat de spits de trekker wil overhalen, komt Van Den Bosch nodig tussen. Gent krijgt een corner. 
Kandouss kan koppen op deze hoekschop, maar mikt enkele meters naast. 
De Zweed komt net te laat op Samoise. 
Antwerp eist de bal nu ook wel op, maar geraakt niet door de Gentse muur. Het is vooral Ondrejka die de bal krijgt en het moet proberen forceren. 
Zoeken en schieten

Een aantal mooie combinaties op het middenveld liggen aan de basis van deze kans. Tissoudali krijgt de bal uiteindelijk en zoekt ruimte voor het schot. Die vindt de Marokkaan ook, maar Butez duwt het leer uit zijn korte hoek. 
Samoise tast naar de kuit na een onschuldig duel met Keita. Hopelijk voor hem is dit geen spierblessure.