© rr

Israël dreigt ermee af te zeggen voor Songfestival

Als het de tekst van zijn liedje moet aanpassen, dreigt Israël ermee zijn kat te sturen naar het Songfestival in Zweden.

tg
Bron: VRT Nws

“October rain”, zo heet het nummer waarmee Eden Golan aan het Songfestival wil deelnemen dat in mei in Zweden plaatsvindt. De tekst vermeldt nergens letterlijk de terreuraanslag van Hamas van 7 oktober 2023, maar verwijst daar wel naar.

Zo zingt Golan onder meer: “Dansend in de storm, gaan we ons niet verbergen. Breng me naar huis en laat de wereld achter. En ik beloof je dat dit nooit meer gebeurt. Ik ben nog nat van de oktoberregen.”

Organisatie Songfestival onderzoekt Israëlische inzending, die zou verwijzen naar aanval van Hamas, weet VRT Nws.

De EBU zegt dat het de tekst onderzoekt en dat nog geen enkele beslissing is genomen.

Israël liet al weten dat “als de EBU het lied niet goedkeurt, dan kan Israël niet aan de wedstrijd deelnemen.”

De deelname van Israël aan het Songfestival is dit jaar sowieso al controversieel door de oorlog in Gaza die het land na 7 oktober is begonnen en waarbij duizenden slachtoffers zijn gevallen onder de Palestijnse bevolking. In Zweden en andere landen lopen petities om het land van deelname uit te sluiten, in navolging van Rusland dat evenmin mag deelnemen sinds het Oekraïne is binnengevallen.

LEES OOK. “Ze wisten dat dit ophef zou veroorzaken”: gelekte Songfestival-inzending van Israël zou tot diskwalificatie kunnen leiden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer