Jemen na aanval VS en VK
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen voeren nieuwe aanvallen uit op Houthi-doelwitten in Jemen

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben opnieuw aanvallen uitgevoerd op Houthi-doelwitten in Jemen. Dat heeft het Pentagon gemeld. Het is de vierde gezamenlijke aanval van de twee bondgenoten tegen de Houthi-rebellen. Deze rebellen voeren al wekenlang aanvallen uit op schepen in de Rode Zee "uit solidariteit" met de Palestijnen in Gaza. 

Deze keer richten de VS en het VK zich op 18 doelwitten op 8 verschillende plaatsen in Jemen. De aanvallen waren gericht tegen onder meer opslagplaatsen voor raketten, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter van de rebellen, zei het Pentagon in een gezamenlijke verklaring.  

Deze precisieaanvallen zijn bedoeld om de capaciteit, die de Houthi's gebruiken, te verstoren en te verminderen 

Het Pentagon

"Deze precisieaanvallen zijn bedoeld om de capaciteiten te verstoren en te verminderen die de Houthi's gebruiken om de wereldhandel, marineschepen en het leven van onschuldige zeelieden (...) te bedreigen", klonk het voorts.

Jemen na aanval VS en VK
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

De bondgenoten verantwoorden hun aanvallen door te schrijven dat "de Houthi's' nu meer dan 45 aanvallen op commerciële en marineschepen hebben uitgevoerd sinds half november. Ze vormen daardoor een bedreiging voor de wereldeconomie, de regionale veiligheid en de stabiliteit." Het zijn daden die "een internationale reactie vereisen".

Het Pentagon zei voorts dat de aanvallen werden uitgevoerd "met steun van Australië, Bahrein, Canada, Denemarken, Nederland en Nieuw-Zeeland".

"Ons doel blijft om de spanningen te de-escaleren en de stabiliteit in de Rode Zee te herstellen", besloot de verklaring. 

Wie zijn de Houthi's?

De Houthi's zijn een rebellengroep in Jemen. De groep is in de vroege jaren 2000 ontstaan uit de familie al-Houthi. Die beschouwen zichzelf als directe nakomelingen van de profeet Mohammed. Hun leider is Abdelmalik al-Houthi.

Tien jaar geleden namen de Houthi's de hoofdstad Sanaa en andere delen van Jemen in, wat leidde tot een burgeroorlog en buitenlandse interventies. De burgeroorlog heeft Jemen in een grote humanitaire crisis gestort.

De Houthi's zijn sjiieten en krijgen de steun van Iran en de Libanese militie Hezbollah, wat grote spanningen in het Midden-Oosten veroorzaakt. 

Bekijk - De reactie van de Jemenieten op aanvallen van de VS en het VK:

Videospeler inladen...

Sinds november aanvallen op schepen regio Rode Zee

De Britse en Amerikaanse operatie komt er nadat de Houthi's sinds november aanvallen uitvoeren op de Rode Zee, waar een belangrijke handelsroute voor scheepvaart loopt. 

Vannacht werd onder meer de Amerikaanse olietanker MV Torm Thor onder vuur genomen in de Golf van Aden, volgens een woordvoerder van Houthi's. De VS reageert dat het schip niet beschadigd werd en er geen gewonden zijn gevallen. 

Ook de afgelopen week werden er verschillende schepen op de Rode Zee aangevallen door de Houthi's, waaronder het vrachtschip Rubymar.

De Houthi-rebellen voeren deze aanvallen uit om de Palestijnen in Gaza te steunen. De Houthi's worden op hun beurt gesteund door Iran. Iran ontkent alle betrokkenheid bij de aanvallen, maar volgens de VS speelt Iran een veel grotere rol dan het zelf wil toegeven. 

Bekijk - Woordvoerder Houthi-rebellen over aanvallen op schepen VS:

Videospeler inladen...

Aanval op Jemen is schending soevereiniteit

Naast de aanvallen samen met het VK, heeft de VS ook zelf verschillende aanvallen uitgevoerd op de Houthi's in Jemen, die ze verantwoorden als zelfverdediging.

Critici beschouwen de herhaaldelijke aanvallen op Jemen echter als schendingen van de soevereiniteit van dat land.

Meest gelezen