50'
Moussa Djenepo
2 - 1
50'

Er zit geen sleet op Union. Drie dagen na de Europese triomf tegen Frankfurt boekte de competitieleider ook een zege tegen Standard. Twee goals in vier minuten voor rust - na goals van Nilsson en Ayensa - waren genoeg voor de drie punten. Ondanks een aansluitingstreffer van Djenepo kwam de leider niet meer in de problemen. De kloof met Anderlecht is zo weer 8 punten, de rest staat zelfs niet meer op de foto.

Union - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: Union legt in de eerste helft de basis voor de nieuwe driepunter met twee goals in vier minuten. Nilsson breekt de ban vanaf de strafschopstip, Ayensa verdubbelt kort daarna met een knappe goal de Brusselse voorsprong.

• Man van de match: Doelpunt nunmmer elf voor Gustaf Nilsson. De Zweed opende niet alleen de score voor Union, hij gaf ook nog eens de assist voor de 2-0. De defensie van Standard had zijn handen vol met de boomlange aanvaller.

• Opvallend: Van de 7e speeldag, thuis tegen Racing Genk. Zolang is het al geleden dat Union in de competitie nog eens onderuitging. Sindsdien is de competitieleider maar liefst 21 wedstrijden ongeslagen, ruim 17 daarvan won het ook.

Union slaat toe met twee goals in drie minuten

Club Brugge op ruim 20 punten zetten én ook optimaal profiteren van de puntendeling tussen KAA Gent en Antwerp. Union, met sterkhouders Amoura en Lapoussin op de bank, besefte dat het tegen Standard een uitstekende zaak kon doen in de titelrace.

Bodart wist al snel hoe laat het was. In het openingskwartier vermeed hij maar net een owngoal van Panzo  en ook op knal van Puertas pakte de Standard-doelman uit met een knappe redding.

Ook Standard kwam dicht bij de openingsgoal. Op het halfuur liet Burgess zich aftroeven door Yeboah, maar die vergat de huizenhoge kans te benutten en besloot op de paal. Ook bij de herneming ging Standard de mist in, O'Neill mikte pal op Moris.

Een dure dubbele misser, want meteen daarna ging de bal op de stip voor Union. Ref Laforge liet de tackle van Vanheusden op Ayensa passeren, maar gaf na het bekijken van de beelden toch strafschop. Nilsson zette die feilloos om: 1-0.

Amper drie minuten later keek Standard al tegen een dubbele achterstand aan. Na een slim tikje van Teklab bracht Nilsson de bal in één tijd voor doel en daar werkte Ayensa de bal op zijn beurt in één tijd bijzonder knap voorbij Bodart.

Standard reageerde meteen met een opnieuw uitstekende kans voor Yeboah, maar dit keer botste die op een prima redding van Moris. Het zat Standard niet mee en dat werd net voor de rust nog eens onderstreept toen Vanheusden slecht neerkwam na een luchtduel. Na een minutenlange onderbreking werd de verdediger op een draagbaar afgevoerd.

Djenepo geeft moedig Standard even hoop

Met Djenepo en Kawabe gooide Leko twee frisse krachten in de strijd voor de tweede helft en die zet pakte meteen goed uit. Na een hoekschop van de Japanner kwam de bal aan de rand van de zestien voor de voeten van Djenepo en die mikte zijn eerste voor Standard door het bos aan benen voorbij Moris in doel.

De aansluitingstreffer bracht Union niet uit evenwicht en gaf Standard evenmin vleugels. Het niveau nam zelfs een stevige duik, kansen vielen er niet meer te noteren. Standard bleef wel in de running, maar maakte nooit echt aanspraak op de gelijkmaker.

De inbreng van Amoura bracht weer wat vuur in het spel van de thuisploeg, maar Bodart hield Standard met enkele knappe tussenkomsten in de running. Tevergeefs, Union gaf de winst niet meer uit handen en mag zich samen met Anderlecht de winnaar van het weekend noemen.

"Onze enige tegenstander is Union"

• Alexander Blessin (trainer Union): "Onze eerste helft was heel goed, maar na die vroege tegengoal in de tweede helft verloren we onze manier van spelen. Het ging om kleine dingen. Op het einde ben ik tevreden met onze algemene prestatie, we winnen opnieuw. Na zo'n wedstrijd tegen Frankfurt is het altijd moeilijk om opnieuw met volle concentratie te spelen. We hebben 55 minuten goed gespeeld, over de rest moeten we duidelijk nog eens praten. Maar ik wil niet té kritisch zijn. We hebben al heel veel wedstrijden een hoog niveau gehaald en daar ligt mijn lat voor elke wedstrijd. Maar we zijn allemaal mensen en slechte wedstrijden zitten er nu eenmaal tussen. We moeten daar onze lessen uit trekken.  Wij moeten altijd aan het collectief denken, wanneer we als een team spelen, zijn we ongelofelijk sterk."

• Ivan Leko (trainer Standard): "Ik heb gemengde gevoelens. Deze wedstrijd had ook anders kunnen aflopen. Union had zijn momenten, maar wij ook. We incasseerden twee makkelijke doelpunten. In de tweede helft gaf de treffer van Djenepo ons wat vertrouwen. We vochten terug en namen meer controle over de wedstrijd, zonder grote kansen af te dwingen. Over Vanheusden heb ik nog geen nieuws. Het is voor ons allen een shock. We zijn ook daardoor allemaal wat down na deze wedstrijd. Hij is geweldige kerel en verdient meer geluk. Hopelijk krijgen we nog goed nieuws en valt het wel mee."

• Moussa Djenepo (Standard): "Dit is ontgoochelend, maar we gaan de kopjes nu niet laten hangen. We gaan er alles aan doen om het tij te keren. Het geluk staat momenteel niet aan onze kant. We moeten er blijven in geloven en hard blijven werken en dan komt het wel goed. We gaan elke match nu voorbereiden als een finale. In deze moeilijke periode moeten we elkaar blijven steunen, samen kunnen we hier uit raken. Dat ik vandaag scoor, maakt niet uit. Dat is alleen maar mooi als het iets oplevert voor de ploeg. Nu ben ik vooral ontgoocheld voor de ploeg."

• Christian Burgess (Union): "Op het einde was het wat zenuwslopend. We hadden een aantal kansen op de counter om de wedstrijd te beslissen en als je die niet benut, dan blijft het spannend. Maar de jongens hebben goed standgehouden, ik ben erg trots op hen. Ons hoofddoel blijft het kampioenschap, we willen de Belgische landstitel veroveren. De wedstrijd tegen Frankfurt is een bonus die we zelf afgedwongen hebben en daar moeten we van genieten, maar het zijn wedstrijden zoals deze tegen Standard waar het écht om gaat. Het was belangrijk om vandaag de drie punten te pakken. Nu kijken we uit naar de bekerwedstrijd tegen Club Brugge. Beide teams zullen vol voor die finaleplaats gaan."

• Noah Sadiki (Union): "We hebben de drie punten op zak, maar in de laatste 25 minuten hebben we het heel slecht aangepakt. De coach maakte dat na de wedstrijd ook duidelijk. We moeten mentaliteit tonen en die was er vandaag niet. We hebben vandaag het geluk dat Standard geen tweede keer scoorde. Je moet de knop kunnen omdraaien na zo'n wedstrijd met die goede ambiance in Frankfurt. Je moet snel kunnen overschakelen van Conference League naar Jupiler Pro League. Dat hebben we in die 25 minuten niet gedaan, maar we zijn blij met de drie punten. Onze enige tegenstander is Union. Als wij het niet serieus nemen en niet 100 procent geven, dan zal het niet lukken."

Fase per fase

90+6' tweede helft
90+6'

Einde

Nog maar eens een driepunter erbij voor Union. Het zet eerste achtervolger Anderlecht opnieuw op 8 punten en profiteert optimaal van het puntenverlies van Club Brugge, KAA Gent en Antwerp. Standard blijft ondanks een verdienstelijke wedstrijd weer met lege handen achter en moet bang naar beneden blijven kijken.

90+5'
90+5'

Geel voor Balikwisha

De extra 5 minuten zitten er bijna op. De tijd begint te dringen voor Standard, maar dat raakt maar niet in de buurt van Moris. Balikwisha loopt zelfs nog tegen geel aan voor een overtreding op Rasmussen.

90+3'
90+2'

Geel voor O'Neill

O'Neill trekt aan de noodrem bij Ayensa. Het levert hem een gele kaart op.

90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
89'

Bodart houdt Standard in de running

Amoura en Teklab zorgen voor met heerlijk combinatie, hakje in de lucht incluis, voor een schaars hoogtepunt in deze flauwe tweede helft. Teklab zet bijna de kers op de taart, maar Bodart houdt Standard in de wedstrijd met nog maar eens een knappe redding.

86'

Amoura in de handen van Bodart

Amoura blijft het proberen. Dit keer waagt hij zijn kans in de draai, maar Bodart ziet het schot komen en gaat goed plat. Zo blijft Union voorlopig steken op die krappe marge. Krijgen we daardoor nog een spannend slot?

81'

Amoura nipt voorlangs!

Veel heeft Amoura nog niet laten zien sinds zijn invalbeurt, maar nu ontbindt hij toch eens zijn duivels. Balikwisha kopt een voorzet van Teklab in de voeten van de invaller en die besluit van buiten de zestien in één tijd nipt naast.

80'

Alzate wordt kort na zijn behandeling naar de kant gehaald. Balikwisha is zijn vervanger.

77'

Opnieuw een spelonderbreking. Dit keer is het Alzate die verzorging nodig heeft na een botsing met Sadiki, maar hij wordt weer opgelapt.

77'

Voetballend heeft het niveau van Union toch een duik genomen in de tweede helft. Bodart is niet meer op de proef gesteld. Voorlopig volstaat het wel voor de leider om een nieuwe driepunter bij te schrijven.