Acid sprak voor het eerst met vader Sanda Dia: "Ongelofelijk mooi gesprek"

Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, heeft voor het eerst een gesprek gehad met de vader van de overleden student Sanda Dia. De youtuber heeft na zijn veroordeling al meer dan 160.000 euro ingezameld. Het bedrag dat hij niet nodig heeft voor de schadevergoeding zal hij aan de familie van Sanda Dia schenken.

Sinds de uitspraak in de zaak-Sanda Dia sprak Youtuber Acid al meermaals zijn steun uit voor de familie van de overleden student. Sanda Dia overleed na een doopritueel van studentenclub Reuzegom.Ā 

In het proces dat volgde op zijn dood, werden 18 leden van ReuzegomĀ schuldig bevonden aan mensonterende behandeling en aan onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Ze kregen werkstraffen (van 200 tot 300 uur) en een geldboete van 400 euro.Ā 

160.000 euro ingezameld

Een veel te lichte straf, vonden verschillende mensen. Op sociale media kwam veel kritiek op het vonnis. Acid besloot een video op YouTube te plaatsen. Daarin noemt hij de namen van verschillende Reuzegommers om hen te "exposen".

EĆ©n van die Reuzegommers, die overigens niet zelf bij de doop van Sanda Dia betrokken was, diende een klacht in en Acid werd afgelopen week veroordeeld voor elektronische belaging. Naast een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete, moet hij ook een voorlopige schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

Dat geld hoopte Acid op te halen met een crowdfunding. Met succes: de youtuber zamelde al meer dan 160.000 euro in. Ruim voldoende dus om de voorlopige schadevergoeding te betalen. Het overige bedrag wil hij geven aan de familie van Sanda Dia.

Gaat Acid in beroep?

Vanavond postte Acid een nieuwe video op YouTube. Daarin zegt hij onder meer dat hij niet in beroep wil gaan tegen zijn veroordeling. "Mijn advocaat zegt dat ik in beroep moet gaan omdat de straf ridicuul is, maar in mijn hoofd is het done."

Advocaat Walter van Steenbrugge had inderdaad eerder in "Terzake" al laten blijken dat hij in beroep wil gaan. "Dit moet vrijspraak worden", zei hij toen. Volgens hem ligt een beroep ook nu nog op tafel.Ā 

Volgende week zullen we weten wat het uiteindelijk wordt.

Een mooi gesprek

Vandaag had hij voor het eerst contact met de vader van Sanda Dia en zijn advocaat Sven Mary.Ā "Het is een ongelofelijk mooi gesprek geweest", zegt Mary achteraf. "Voor vader Dia is Acid iemand die op een bepaald moment standpunt heeft ingenomen en altijd zijn steun heeft toevertrouwd aan de familie."

Het geld zal gestort worden op de rekening van de Sanda Dia Foundation. "Het dient voor een project in Senegal. We zullen bespreken met Nathan Vandergunst waar het geld aan wordt besteed. Zo weet iedereen die bijgedragen heeft waar het geld naartoe gaat."

BEKIJK - "Of je het nu eens bent met de manier waarop of niet, Acid heeft altijd zijn steun toevertrouwd aan de familie", reageert advocaat Sven Mary:

Videospeler inladen...

Meest gelezen