Tom ging mee undercover in het bos.© vrt

Dit was ‘Kamp Waes’ aflevering 7: veel gesnurk en afgevoerd op blote voeten

Een aflevering van Kamp Waes die zich grotendeels in complete duisternis afspeelde. En met een noodlottige en onzekere afloop voor twee deelnemers…

Tom Vets

Aflevering zeven was het vervolg van de missie. De kandidaten zaten verdekt opgesteld bij een zogezegde terroristische groepering die een aanslag voorbereidde op ons land. Het vijfkoppige SF-team moest daar een stokje voor steken, en met hun opdracht zoveel mogelijk info over de beweging weten te verzamelen.

Operatie Polet Shmelya was al 24 uur bezig. Gestart op zee, en daarna terug in de Hoge Venen. Van slapen was geen sprake. Na negen dagen Kamp Waes was iedereen doodop. Maar opgeven was niet aan de orde. Wie het einde van de missie haalt, haalt het einde van Kamp Waes. Of dat was toch het plan…

LEES OOK. Ook bij hem viel het woord ‘pedant’: de exit van Jan uit ‘Kamp Waes’ maakte wat los bij een patiënt van Rika Ponnet

Sarah en Jolan hadden als taak elke beweging van de groep te observeren, eventuele wapens te identificeren en foto’s te maken van de leiders. Verderop zaten Kaat, Dries en Lode steun te verlenen in de achtergrond. Ze konden ook even rusten, alvorens het duo vooraan af te lossen. Maar het was niet de bedoeling om alle drie te gaan slapen.

In het basiskamp bekijkt Fly elke stap die de kandidaten zetten.

De terroristen lieten zich niet meer zien. Bewust. Zo werd observeren in combinatie met de duisternis extra lastig voor de kandidaten. Bij het duo vooraan werden de oogjes klein. Maar Sarah, die als spoedarts soms ook 24 uur wakker moet blijven, zette door.

Change of plans

Ondertussen konden Kaat, Dries en Lode op de dumpplaats nieuwe apparatuur oppikken, want hun spullen waren op zee deels nat geworden en onbruikbaar. Ze waren wel te laat terug voor de aflossing vooraan. Waarop Sarah besliste enkele uren langer op post te blijven. Jolan werd wel vervangen door Lode. De nieuwe afspraak was dat Dries, Kaat en Jolan hen zouden aflossen om 5 uur.

LEES OOK. Lode uit Kamp Waes staat samen met broer Ward op WK indoorroeien: “Dankzij die ervaring kan ik nu dieper gaan”

Sarah toonde andermaal tot wat ze in staat was. In het midden van de nacht was ze al 48 afmattende uren wakker. Fly kwam vervolgens met een nieuwe opdracht. Sarah en Lode moesten een tracker aanbrengen op een voertuig van de bende en foto’s nemen van de inkomhal. Eén probleem: de tracker zat bij het drietal verderop. Als Sarah hen een bericht stuurt, komt er geen reactie meer. Kaat, Dries en Jolan slapen. Fly kon er niet mee lachen.

Kaat en Dries maakten geen grote indruk.© vrt

Sarah besloot dan maar eerst de foto’s te nemen. Ze begaf zich twee keer naar de voordeur, omdat de beelden bij de eerste poging tegenvielen. Dan zag ze een kist in de laadbak van de pick-up. Het was geen onderdeel van de opdracht, maar ze deed die open om beelden te maken. Helaas kreeg ze de kist niet meer dicht, Lode moest daarop het probleem trachten fiksen. “Je moet big balls hebben om dit in het echt te doen”, zegt Fly.

LEES OOK. Ouders van ‘wonderkinderen’ Dries en Kaat uit ‘Kamp Waes’: “Eigenlijk waren onze twee andere kinderen de échte topsporters”

En maar slapen

De SF’er was vooral boos op de anderen. “Schandalig dat ze daar met drie man liggen te slapen. Dat niemand de discipline heeft om wakker te blijven en de zaak op te volgen.”

Fly gaf daarop de opdracht om een andere tracker te gebruiken. Maar zowel Sarah en Lode hadden die niet bij zich. Aangezien die tracker voor 5.00 uur op het voertuig moest zitten, besloot Sarah de tracker bij de dumpplek elders op te pikken. Ze had amper twintig minuten tijd, waardoor ze verplicht was te rennen in een pikdonker bos. “Straffe madam”, gaf Fly toe. De energie van de spoedarts is tomeloos. Net op tijd was ze terug en plaatste Lode de tracker.

Een kwartier later worden de anderen weer wakker en is er paniek. Kaat en Dries hadden immers Sarah en Lode moeten afwisselen. Veel te laat arriveren ze vooraan. Wanneer de terroristen weer opduiken, maken broer en zus geen verpletterende indruk. Foto’s worden er amper genomen. “Ze doen niks, dit is een gemiste kans”, zegt Fly.

Fly en co kijken geamuseerd toe als Dries en Kaat worden gevangen genomen.© vrt

Fly is onverbiddelijk

De SF’er besluit genadeloos het duo te straffen. “Iedereen was gebrieft dat de missie deze middag stopte, maar we steken een tand bij.” Niet door een extra opdracht, maar door Kaat en Dries te overmeesteren en gevangen te nemen.

LEES OOK. Zo eet, traint en leeft Wilrijks ‘wonderkind’ Dries Borstlap uit ‘Kamp Waes’: “Ik laat geen minuut onbenut”

In het vorige seizoen zat een stukje waarin de kandidaten hardhandig werden gevangen genomen en ruw behandeld door een speciaal ondervragingsteam. Dit staat het duo nu ook te wachten. De twee werden omsingeld, kregen een kap over het hoofd, geboeid en op blote voeten afgevoerd.

De SF’ers gooien Kaat in de bestelwagen.© vrt

Ondertussen bereikten de drie anderen het extractiepunt en reden ze naar het basiskamp. Volgende week is de apotheose en moet het trio Kaat en Dries zien te bevrijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER