Spaarboekje

Vivaldi verbiedt banken koppeling van zicht- en spaarrekening

© getty

Om de mobiliteit van de spaarders te vergroten, mogen banken hun klanten niet meer verplichten bij een nieuwe spaarrekening ook een zichtrekening te openen.

Christof Vanschoubroek

De zicht- en de spaarrekening loskoppelen van elkaar was een van de adviezen die de Belgische concurrentiewaakhond BMA in de herfst van vorig jaar gaf om de mobiliteit van de Belgische spaarder te vergroten.

Intussen is er consensus onder de regeringspartners om een einde te maken aan de praktijk waarbij banken hun klanten verplichten een zichtrekening te openen bij de bank, wanneer ze daar een spaar­rekening willen openen. Vandaag is er veel discussie of banken dat mogen en heeft de mededingingsautoriteit geen wapens in handen om op te treden als ze vindt dat een bank daarin te ver gaat. De maatregel zal als amendement aan een bestaand wetsontwerp van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) gekoppeld worden.

Eerder werd al beslist over een verbod voor banken om aan hypothecaire leningen andere producten te koppelen.

Sinds 15 januari is ook een nieuw protocol in werking getreden met daarin de afspraak om te snoeien in de wildgroei aan spaarboekjes. De consumentenorganisatie Test-Aankoop bestempelde dat protocol als een lege doos en ziet in de afschaffing van de getrouwheidspremie de enige echte remedie om de mobiliteit van de spaarder aan te wakkeren.

Stabiliteit

Daar pleitte de Belgische concurrentiewaakhond BMA vorig jaar ook al voor. De spaarder krijgt een getrouwheidspremie als hij zijn geld twaalf maanden op een ­rekening laat staan. Die premie maakt het moeilijker om rekeningen te vergelijken en maakt dat spaarders minder snel geneigd zijn om van spaarrekening te veranderen.

Aan de andere kant creëert dat stabiliteit bij de banken, want voor hen is het spaargeld een belangrijke financieringsbron voor kredieten aan particulieren en bedrijven. Daarom was het belangrijk dat zowel de Nationale Bank als de bankentoezichthouder FSMA geen graten ziet in een afschaffing van de koppeling.

Intussen groeit volgens onze ­informatie de consensus om banken te verplichten die getrouwheidspremie om de zes maanden uit te betalen. Daardoor is de spaarder minder gebonden aan zijn bank, maar wordt de stabiliteit van de banken niet te veel in gevaar gebracht. Een akkoord is er nog niet.