Uniefs willen tien Engelstalige masteropleidingen, Weyts wijst aanvragen af

© BART DEWAELE

KU Leuven, UGent en VUB hebben dit academiejaar voor tien masteropleidingen een aanvraag ingediend om te kunnen afwijken van de huidige taalregelgeving. Ondanks een gunstig advies van de bevoegde commissie heeft de Vlaamse regering die aanvragen afgewezen.

Bron: BELGA

Dat schrijft De Standaard maandag. “We zullen nooit toestaan dat ons hoger onderwijs ontnederlandst”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

De huidige taalregeling bepaalt dat er voor elke Engelstalige master een Nederlandstalig equivalent moet zijn. De universiteiten willen voor enkele specifieke masters die Nederlandstalige variant schrappen. “Naast een Engelstalige optie moet een Nederlandstalige behouden worden”, zegt Weyts. “Vlaamse studenten hebben recht op een kwaliteitsvolle opleiding in hun eigen taal, van de kleuterklas tot het laatste jaar universiteit.”

Compromis in de maak

Vorig jaar kwam Weyts al eens tussen in de afbouw van Nederlandstalige masteropleidingen. Toen werd gestreden om de richting burgerlijk ingenieur, volgens Weyts een pronkstuk van de kennisregio Vlaanderen. 

Ook nu gaat het opnieuw om heel specifieke opleidingen, benadrukt Jan Danckaert, rector van de VUB en voorzitter van de Vlaamse interuniversitaire raad (Vlir). Hij is verrast door de ingreep van de minister. “In erg onderzoeksintensieve velden creëert de organisatie van een Nederlandstalige master een zeer hoge werkdruk voor de opleidingen. Het vraagt handenvol energie, terwijl het soms maar om enkele of zelfs geen studenten gaat.”

Weyts benadrukt dat het volgende onderwijsdecreet een compromis bevat. Nederlandstalige equivalenten voor anderstalige opleidingen zullen dan, net zoals andere opleidingen, een stuk anderstalig kunnen zijn. Het gaat om 18,33 procent in de bachelors en tot 50 procent in de masters. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen