© REUTERS

Ryanair doet prijzen stijgen door gebrek aan vliegtuigen, zegt O’Leary

In het komende zomerseizoen kunnen de ticketprijzen bij Ryanair tot 10 procent hoger liggen dan afgelopen zomer. Daarvoor heeft CEO Michael O’Leary gewaarschuwd. Zijn luchtvaartmaatschappij kampt immers met capaciteitsproblemen, nu de leveringen van de nieuwe Boeings vertraagd zijn.

Bron: BELGA

Het aantal beschikbare vliegtuigen is beperkt, waardoor Europese luchtvaartmaatschappijen volgens O’Leary moeite zullen hebben om te voldoen aan de vraag naar reizen tijdens het hoogseizoen. 

Aanvankelijk verwachtte Ryanair om van april dit jaar tot maart volgend jaar 205 miljoen passagiers te vervoeren, tegenover 183,5 miljoen in het jaar tot en met maart 2024. “Met minder toestellen moeten we dat getal misschien terugbrengen van 205 naar 200 miljoen passagiers”, zei O’Leary in Dublin. “Het kunnen er net iets minder dan 200 miljoen zijn, dat weten we op dit moment nog niet. Dat betekent waarschijnlijk dat zelfs onze groei dit jaar beperkt zal zijn in Europa, en ik denk dat dat leidt tot hogere ticketprijzen in heel Europa voor komende zomer.”

In de zomer van 2023 stegen de tarieven al met 17 procent. “Zo’n stijging gaan we dit jaar niet zien”, verwacht O’Leary. “We gaan in onze budgetten uit van een toename met 5 à 10 procent, wat mij redelijk lijkt. Het kan meer zijn, het kan minder zijn – we weten het niet echt.”

Minder Boeing-toestellen

Ryanair heeft 57 nieuwe vliegtuigen besteld bij Boeing, en die zouden tegen maart volgend jaar geleverd moeten zijn. De Ieren verwachten echter tegen dan slechts 40 à 45 toestellen gekregen te hebben. 

LEES OOK. Nieuwe ‘kwaliteitsfout’ vertraagt mogelijk leveringen Boeing 737

De Amerikaanse luchtvaartwaakhond zit Boeing volgens O’Leary “in de nek”, nadat begin dit jaar een paneel van een Boeing 737 Max 9 in volle vlucht naar beneden viel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer