Nieuwe tips na podcast: "Zuster Gabrielle was dossier aan het aanleggen over haar vermoedelijke moordenaar"

Een jaar na het verschijnen van de podcast "Waar is zuster Gabrielle?" komen nieuwe tips naar boven. Verschillende luisteraars contacteerden onze redactie met extra informatie die nog niet bekend was. Zo zeggen twee getuigen dat zuster Gabrielle van plan was om naar het gerecht te stappen met informatie over priester-directeur Gaston Mornie, de man die haar mogelijk vermoord heeft.

In de nacht van 4 op 5 maart 1982 verdween Germaine Robberechts, beter bekend als zuster Gabrielle, uit het Sint-Vincentiusklooster in Dendermonde. Sindsdien is ze spoorloos.

Een jaar geleden bracht VRT NWS het hele verhaal in de podcast "Waar is zuster Gabrielle?". Daarin getuigden verschillende mensen dat ze niet geloofden dat de zuster zelf vertrokken was uit het klooster, zoals lang werd gezegd, maar dat ze mogelijk gedood was door de toenmalige priester-directeur van het klooster, Gaston Mornie.

Uit het onderzoek bleek dat Mornie een erg actief homoseksueel seksleven had, wat voor een priester verboden is, en mogelijk ook financieel sjoemelde. De avond voor haar verdwijning was hij uitgevlogen tegen zuster Gabrielle, en had hij gezegd "dat het gedaan moest zijn." Daarna had niemand nog iets van haar gehoord.

De podcast toonde ook aan dat de katholieke kerk en het parket van Dendermonde niet echt veel moeite hadden gedaan om de zaak op te lossen.

Reactie vanop een Australische "body farm"

De podcast werd meteen erg populair: de 10 afleveringen zijn intussen bijna 2,5  miljoen keer beluisterd. En er kwam ook veel reactie op van luisteraars. De interessantste tips zijn nu verwerkt tot een nieuwe aflevering.

De verste reactie kwam uit Australië, van een Vlaamse onderzoekster, die er op een "lijkenboerderij" werkt: een centrum waar onderzocht wordt hoe lichamen precies vergaan. Ze vertelt hoe moeilijk het is om een lichaam te verplaatsen en verstoppen.

Een oud-speurder komt met een heel andere kijk op de zaak. De makers van de podcast zetten eindelijk voet in de beruchte kelder van zuster Gabrielle. En twee onafhankelijke getuigen vertellen dat "de Gabbe" hen toevertrouwde dat ze een dossier over de priester-directeur aan het aanleggen was.

Zuster Gabrielle stond op het punt om met mij naar de onderzoeksrechter te stappen

Getuige in nieuwe aflevering

Volgens de ene getuige vertelde zuster Gabrielle dat ze het beu was om, als chauffeur van Mornie, hem naar bordelen en seksshops te voeren. "En ze maakte ook een dossier over hem omdat hij geen onderscheid maakte tussen zijn eigen geld en dat van het klooster. Ik vermoed dat ze daarmee naar buiten wilde komen."

Een tweede getuige bevestigt dat: "Ze had ontdekt dat de directeur geld van het klooster had gestolen, en dat was ze aan het onderzoeken. Ze had hem een ultimatum gegeven om dat geld terug te bezorgen. En anders zou ze, samen met mij, naar de onderzoeksrechter stappen. Maar zover is het dus nooit gekomen."

Beluister: podcastmaker Philip Heymans ging aan de slag met de nieuwe tips over de verdwijning van Zuster Gabrielle

Meest gelezen