SLIM op de maan.
JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University

Japanse maanlander SLIM heeft onverwacht donkere en ijskoude maannacht overleefd

De Japanse maanlander SLIM (Smart Lander for Investigation Moon) heeft verrassend genoeg de maannacht overleefd. De maannacht is niet één nacht, maar een periode van twee weken waarin het naar de aarde gekeerde gedeelte van de maan niet verlicht wordt door de zon en de temperaturen stevig zakken.

SLIM landde op 19 januari op het maanoppervlak, helaas op zijn kop waardoor zonnepanelen in de verkeerde hoek stonden en niet meteen stroom konden opwekken. De reservebatterijen brachten soelaas en SLIM kon uiteindelijk toch licht opvangen toen de zon meer vanuit het westen op het oppervlak viel. 

Het onbemande ruimtetuig kon opnieuw communiceren en zijn wetenschappelijke opdracht hervatten: onderzoek naar maangesteente. Dat moet duidelijk maken of onder het oppervlakte water, zuurstof en/of brandstoffen aanwezig zijn, cruciaal als mensen in de toekomst een station op de maan willen vestigen. 

Nu blijkt dat SLIM de maannacht heeft doorstaan. Volgens de Japanse luchtvaartorganisatie JAXA is de maanlander nochtans niet gebouwd om een lange donkere periode en temperaturen tot -150 graden Celsius te overleven.

"De voorbije nacht is een commando gestuurd naar SLIM en is een antwoord ontvangen, wat bevestigt dat het toestel de maannacht overleefd heeft en zijn vermogen om te communiceren behouden heeft", klinkt het bij JAXA.

Meest gelezen