GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Eindelijk einde in zicht van werken aan Haag in Achel? “Einde maart fietsen we resultaat met de buurt in”

Hamont-Achel
Meerderheid: Meerderheid CD&V (10), Balans (1) Onafhankelijk (1)Oppositie: Pro Hamont-Achel (10), N-VA (1)

Verenigingen: Naar aanleiding van een prijsverhoging die de leverancier van toiletwagens doorvoert, besloot Hamont-Achel om het subsidiereglement aan te passen. “We willen de bijdrage vanuit de stad verhogen zodat verenigingen nog altijd aan hetzelfde tarief kunnen huren”, zegt schepen Joren Mertens (cd&v). “Voortaan kan ook een toiletwagen voor mensen met een beperking worden gehuurd. Na onze tussenkomst bedraagt de huurprijs voor de verenigingen 50 euro.” Pro Hamont-Achel was voor, maar fractieleider Jacky Umans kaatste een kritiek van de vorige gemeenteraad terug. “Toen wij een steunverhoging voorstelden voor de verenigingen, werd ons verweten dat we geen adviesraden hadden geraadpleegd. Jullie hebben dat hier ook niet gedaan.” Schepen Ilse Jaspers (Balans) reageerde dat het in dit geval overbodig is omdat er niets verandert voor de verenigingen. Schepen Joren Mertens vulde aan dat de prijsstijgingen laat waren meegedeeld aan de stad. “Omdat dit net de periode is dat verenigingen hun aanvragen doen, moesten we deze aanpassing snel doorvoeren.”

Rioleringswerken: De gemeenteraad keurde de samenwerkingsovereeenkomst goed met Fluvius voor de geplande riolerings- en wegeniswerken aan ’t Lo en de Salvatorstraat in Hamont. Fluvius kan nu een subsidieaanvraag opstarten. Raadslid Roger Merten (N-VA) polste naar een timing. “Een concrete planning is er nog niet, maar vermoedelijk zullen de werken voor 2026 zijn”, deed burgemeester Tom Cox (cd&v) een voorzichtige inschatting.

Haag: Raadslid Jacky Umans (Pro) kaartte de aanslepende werken aan in Haag in Achel. “De werken zouden tegen nieuwjaar klaar zijn. Er is begrip voor het regenweer, maar buurtbewoners uitten hun grieven. Niet alleen over het tempo van de werken, maar ook over de signalisatie die soms te wensen overlaat.” Burgemeester Tom Cox (cd&v) beaamde dat er zaken misliepen met de signalisatie. “Tientallen keren hebben we de aannemer hierop gewezen. Ook onze diensten hebben zelf ingegrepen. De werken duren inderdaad lang. Ze kenden een moeilijk begin en er was recenter ook weerverlet inderdaad. We stellen vast dat bewoners hun geduld verliezen en zelf signalisatieborden verplaatsten, wat niet kan natuurlijk.” Cox stelde wel dat het einde in zicht was. “De kruispunten worden momenteel afgewerkt. De bedoeling is dat we op 29 maart de vernieuwde Haag met de buurt gaan infietsen.” (gvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer