Man die dochtertjes Maud (8) en Ona (5) ombracht in Waardamme ook schuldig aan partnergeweld: 4 maanden cel met uitstel

België -

Chris Vanhaverbeke (44), de man uit Waardamme die in november 2022 zijn beide dochtertjes Maud (8) en Ona (5) vermoordde, is veroordeeld tot vier maanden cel met uitstel en 800 euro boete met uitstel wegens geweld tegenover zijn ex-vrouw Astrid G. Voor verkrachting is Vanhaverbeke vrijgesproken.

Arne Franck, mkm, mts

De rechtszaak waarin Chris Vanhaverbeke uit Waardamme (Oostkamp) maandagochtend schuldig is bevonden, behandelde voor alle duidelijkheid níét de dubbele kindermoord, maar enkel het huiselijk geweld en de verkrachting die er twee maanden eerder aan vooraf zouden zijn gegaan.

De feiten vonden plaats op 21 augustus 2022, na een babyborrel waar Vanhaverbeke zijn schoonvader iets hoorde zeggen dat hem slecht beviel. De aardappelboer keerde daarop prompt huiswaarts met vrouw en kinderen. Terug thuis kwam het tot een ruzie over geld tussen Vanhaverbeke en Astrid G., waarop de beklaagde het slachtoffer een op het hoofd verkocht met een labelmaker. Na het geweld volgde nog seks onder dwang, verklaarde G. tijdens een verhoor bij de politie. Tegen haar zin liet ze het toe, omdat ze geen scène wilde voor de kinderen, aldus haar verklaring. Een dag later is ze met de kinderen vertrokken.

800 euro

De rechtbank in Brugge heeft Vanhaverbeke, die al sinds november 2022 vastzit in de gevangenis van Brugge, voor het geweld veroordeeld tot vier maanden cel en 800 euro boete, beide met uitstel voor een termijn van drie jaar. Voor verkrachting gaat Vanhaverbeke, die net als Astrid G. afwezig was in de rechtbank, vrijuit: volgens de rechter was er sprake van toestemming. De landbouwer moet zijn vrouw, naast de medische en administratiekosten, ook een morele schadevergoeding van 500 euro betalen.

LEES OOK. Hoe Chris Vanhaverbeke één jaar geleden zijn dochtertjes Maud (8) en Ona (5) ombracht: “Als jij niet wil luisteren naar mij, dan maak ik hen kapot”

Kristiaan Vandenbussche, de advocaat van het slachtoffer, reageert positief op de uitspraak. “Mijn cliënte vroeg aan de rechtbank een ‘rechtvaardig’ vonnis en dat hebben we ook gekregen. Het is goed dat huishoudelijk geweld daadwerkelijk wordt bestraft en niet gebanaliseerd. Veel van dergelijke dossiers worden doorgaans geseponeerd, dit keer gaf de rechtbank een duidelijk signaal met een voorwaardelijke gevangenisstraf en geldboete”, zegt hij. “Geweld tegen vrouwen kan niet, ook al was het één slag. Voor mijn cliënte is dit een stap voorwaarts. Ze krijgt ook een schadevergoeding en dat is symbolisch belangrijk. Dit was natuurlijk maar een nevendossier: het grote proces voor de dubbele kindermoord en de moordpoging op haar volgt nog.”

“Ten einde raad”

De rechtbank heeft nog eens uitdrukkelijk benadrukt dat het in deze rechtszaak geen rekening kan houden met de dubbele kindermoord van 16 november 2022, die weliswaar werd gepleegd in het spoor van de geweldpleging. In september 2022, kort na de slag, startte Astrid G. de echtscheidingsprocedure op, een maand later was het echtpaar al gescheiden. Sindsdien mochten de kinderen maar sporadisch een weekend of een dag in de hoeve van hun vader in Waardamme verblijven. Ook die woensdag in november was zo’n dag: na school verstikte hij zijn beide dochtertjes met een plastic zak. “Ik weet niet wat er omging in mij. Ik was ten einde raad”, verklaarde hij over die feiten.

Amper twee dagen voor zijn gruwelijke daden stonden Chris Vanhaverbeke en Astrid G. nog tegenover elkaar in de familierechtbank, waar ze het grondig met elkaar oneens waren over de hoederechten over hun kinderen.

Tijdens het onderzoek is ook gebleken dat Vanhaverbeke de elektriciteitskabels in zijn woning wellicht opzettelijk heeft gemanipuleerd, mogelijk om zijn ex te elektrocuteren. Naast dubbele moord wordt Vanhaverbeke daarom ook verdacht van moordpoging op zijn ex-vrouw.

LEES OOK. Voor het eerst oog in oog met ex die hun dochtertjes vermoordde: “Chris Vanhaverbeke heeft mij alles afgenomen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen