Jelle Schepers

Politierechter Dina Van Laethem pleit voor verkeersgevangenissen na dodelijk ongeval in Gent: "Het zijn verkeerscriminelen"

Een verkeersgevangenis waar veelplegers in het verkeer korte straffen moeten uitzitten en zo enkele maanden uit hun gezin en de maatschappij worden gehaald: daarvoor pleit politierechter Dina Van Laethem na het dodelijke ongeval met wielertoeristen in Gent. "Elke zitting heb ik 10 dossiers."

De bestuurder die gisteren in Gent twee mensen doodreed en een andere verwondde reed te snel, legde een positieve ademtest af en had een rijverbod. Hij werd daarbovenop al twee keer eerder veroordeeld voor rijden onder invloed.

Een schrijnend verhaal, maar voor politierechter Dina Van Laethem wekelijkse kost. “Een derde keer is veel, daar ben ik mee akkoord, maar zelfs elf, twaalf of dertien keer is geen uitzondering. Sommige mensen zijn niet verbeterbaar en blijven rondrijden, zelfs al kregen ze een levenslang rijverbod”, vertelt ze in “De ochtend” op Radio 1.

Het frustreert haar hoorbaar. “Het is godgeklaagd, elke zitting heb ik tien dossiers.” Het zouden er meer kunnen zijn, maar daarvoor is niet voldoende tijd. “Het zijn dossiers waar veel van afhangt. Mensen komen met een advocaat, die komt pleiten. Dat neemt tijd in beslag, die we ook geven.”

Maatschappij beschermen

Wat Van Laethem betreft, zijn zulke hardleerse chauffeurs criminelen. “Verkeerscriminelen. Als ze niet tot inzicht komen, moeten ze niet alleen uit het verkeer, maar ook uit de maatschappij worden gehaald.”

De politierechter kent gevangenisstraffen toe, “maar of die ook worden uitgevoerd, daar heb ik geen zicht op. Ik kan mij daar ook niet in moeien, ik kan alleen een dossier in eer en geweten bestraffen na een weloverwogen oordeel. Ik houd rekening met de belangen van de verdachte – heeft hij recht op verzachtende omstandigheden of niet, maar het is ook een van mijn kerntaken om de maatschappij te beschermen.”

Als je een verkeersgevangenis creëert waarin overtreders korte straffen moeten uitzitten en ze voor één, twee of drie maanden uit hun gezin en werk worden gehaald, weten ze wat ze aan het doen zijn

Om het probleem van onze overvolle gevangenissen aan te pakken, pleit Van Laethem voor verkeersgevangenissen. “Het is niet aan mij maar aan de politiek, en ik waag mij misschien op glad ijs door dit te zeggen, maar als je een verkeersgevangenis creëert waarin overtreders korte straffen moeten uitzitten en voor één, twee of drie maanden uit hun gezin en werk worden gehaald, weten ze wat ze aan het doen zijn.”

Zwarte markt

Momenteel is het respect voor de rechtbank als instituut bij veel mensen weg, merkt ze. “‘Jij bent niet goed zeker, een gevangenisstraf voor een verkeersovertreding’, klinkt het. Je kan niet geloven wat wij naar ons hoofd geslingerd krijgen.”

De machteloosheid is groot. “We kunnen een verbeurdverklaring uitspreken (waarbij je het eigendomsrecht op je wagen verliest, nvdr.), maar de dag erna kopen ze een nieuwe auto. Is het geen blinkende uit de toonzaal, dan is het er eentje van de zwarte markt voor 300 euro. Niet ingeschreven, natuurlijk, om een verhoogde pakkans te vermijden.”

Beluister hier het volledige gesprek met politierechter Dina Van Laethem in "De ochtend" op Radio 1:

BEKIJK - Politierechter Peter D'Hondt over recidivisten in het verkeer: "Het zijn criminelen":

Videospeler inladen...

Meest gelezen