Laat de Ensor in je los voor nieuwe De Nationale Expo-wedstrijd: "Er is nog veel onontdekt talent in ons land" 

De Nationale Expo gaat van start, een wedstrijd voor amateurkunstenaars die deze keer in het teken staat van James Ensor. Iedereen mag kunst insturen die op zijn werk is geïnspireerd. 70 mensen mogen hun creatie voorstellen in de Koninklijke Bibliotheek (KBR) in Brussel. Voor kinderen is er een aparte Ketnetwedstrijd.

Gewapend met papier, potlood, krijt of stiften hebben enkele tientallen scholieren, kunststudenten en amateurkunstenaars De Nationale Expo op gang getekend. Ze hadden verzamelen geblazen op de Kunstberg in Brussel. De Nationale Expo is een wedstrijd voor amateurkunstenaars, georganiseerd door VRT en museumPASSmusées, de organisatie achter de museumpas. 

Studente Victoria is met een fijn potlood doodshoofden aan het tekenen; ze volgt kunsthumaniora in Brussel. "Ik vind Ensor een leuke “messy” artiest, ik hou niet zo van de "schone" kunst. We hebben hem al bestudeerd en ik vind hem leuk". Tekenaar Toontje hanteert een dikke zwarte stift om een masker met een lange neus vorm te geven. "Eerst dacht ik van niet, maar misschien heb ik toch wel meer gemeen met Ensor. Ik teken ook graag gezichten met expressieve uitdrukkingen".

Dit is nog maar een probeersel, maar doen ze straks echt mee met De Nationale Expo? "Ik heb wel interesse, maar ben wel nog wat bang om mijn werk aan veel mensen te tonen", zegt Victoria. "Het is een leuke kans om naar buiten te komen met je werk en ik wil alle kansen grijpen", voegt Toontje toe.

De vorige editie van De Nationale Expo had als thema “De aanbidding der wijzen” van Peter Paul Rubens. Toen deden niet minder dan 2.500 kunstenaars en klassen mee. De bijzonderste inzendingen waren toen te bewonderen in het pas heropende KMSKA.

Van papier over textiel tot AI

Nu is James Ensor aan de beurt, en dat is gepast in het Ensorjaar 2024, 75 jaar na zijn overlijden. Iedereen kan meedoen en er is maar één voorwaarde: je moet je laten inspireren door Ensor. Naast tekeningen, schilderijen, foto’s en grafiek mag je ook beeldhouwwerken, keramiek, textielkunst of zelfs werken met AI inzenden.

Wie zijn kans wil wagen, kan een foto van zijn strafste creatie delen via het online platform. Deadline: 19 mei. 70 werken, gekozen door een jury én door het publiek, zijn in de zomer te zien in de KBR in Brussel, vlak na de tentoonstelling "Ensor inspired by Brussels" die daar nu loopt. 

Wie een plek op De Nationale Expo bemachtigt, kan zijn of haar winnende werk daarna ook laten veilen voor het goede doel. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker.

De Nationale Ket-expo: maak een masker van gerecycleerd materiaal

Ketnet doet ook mee met De Nationale Ket-expo. De oproep is duidelijk: maak een masker met gerecycleerd materiaal. Onder de noemer "Planeet K" werkt Ketnet een heel schooljaar lang rond het thema duurzaamheid. 

Net als de winnende ‘volwassen’ werken, worden ook de mooiste maskers van Ketnetters in de zomer van 2024 tentoongesteld in de KBR in Brussel. Van de 70 winnaars die naar de KBR mogen, komen er 10 van De Nationale Ket-expo. Je kan je maskers insturen via de inschrijfpagina op Ketnet.be.

Er is nog veel onontdekt talent in ons land

Erika T'Jaeckx, directeur van museumPASSmusées

De Nationale Expo is een organisatie van VRT en museumPASSmusées, de organisatie achter de succesvolle museumpas. “Veel kunstenaars die deelnamen aan De Nationale Expo in 2022 vertelden me dat hun droom in vervulling ging. We zijn dan ook ontzettend blij dat we dit jaar een nieuwe editie kunnen lanceren. Afgaande op het vorige aantal inzendingen is er nog heel veel onontdekt talent in ons land", zegt Erika T’Jaeckx, directeur van museumPASSmusées.

"In 2024 richt VRT het vizier niet alleen op de grote sporttornooien en verkiezingsmarathons in binnen-en buitenland. We zetten ook cultuur centraal, zoals het Ensorjaar. De Nationale Expo biedt een platform aan de artistieke talenten van jong én oud. Dat we zo samen Kom op tegen Kanker kunnen steunen, maakt het project helemaal mooi", zegt Karen Donders, directeur publieke opdracht, talent & organisatie van de VRT. 

Alles over het Ensorjaar lees je hier; VRT MAX verzamelt alles wat met Ensor te maken heeft hier.

Meest gelezen