Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Tienduizenden aanhangers van oud-president Bolsonaro komen op straat in Brazilië

In de Braziliaanse stad São Paulo zijn zondag tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro op straat gekomen. Ze steunen hem in de verschillende strafzaken die tegen hem lopen, onder meer over de bestorming van overheidsgebouwen, begin vorig jaar. Bolsonaro ontkent dat hij en zijn aanhangers een staatsgreep wilden plegen.

Op de Avenida Paulista kwam een enorme mensenmassa bijeen. Volgens onafhankelijke onderzoekers van de universiteit van São Paulo waren er minstens 185.000 mensen. De militaire politie schat het aantal zelfs nog hoger in.

Al die betogers kwamen oud-president Bolsonaro steunen in de verschillende strafonderzoeken tegen hem. Er loopt onder meer een onderzoek naar de mogelijke rol van de oud-president bij de bestorming van drie overheidsgebouwen, begin vorig jaar in de hoofdstad. Bolsonaro wordt ook beschuldigd van het illegaal ontvangen van juwelen uit Saudi-Arabië tijdens zijn presidentschap.

Eerder deze maand vond nog een huiszoeking plaats bij Bolsonaro. Zijn paspoort werd afgenomen en hij mag het land voorlopig niet verlaten.

BEKIJK - Tienduizenden Brazilianen kwamen op straat om voormalig president Bolsonaro te steunen:

Videospeler inladen...

"Geen staatsgreep"

Tijdens een toespraak zei Bolsonaro dat hij vrede in zijn land wil en de gebeurtenissen uit het verleden wil uitwissen. Hij wil ook amnestie voor de tientallen mensen die al veroordeeld zijn voor de bestorming van de overheidsgebouwen.

Volgens Bolsonaro waren zij, noch hij, van plan om een staatsgreep te plegen. "Wat is een staatsgreep? Dat zijn tanks in de straten, wapens, samenzwering. Niets van dat alles is gebeurd in Brazilië."

Bolsonaro en zijn vrouw Michelle groeten de betogers.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Sommige aanhangers van Bolsonaro droegen ook een Israëlische vlag, net als Bolsonaro zelf. Het was een verwijzing naar uitspraken van huidig president Lula da Silva, die de oorlog in Gaza vergeleek met de Holocaust en daar heel wat kritiek voor kreeg. Bolsonaro's aanhangers blijven er ook bij dat Lula de verkiezingen van eind 2022 op een oneerlijke manier heeft gewonnen.    

Bolsonaro zelf mag zeker tot 2030 niet meer aan verkiezingen deelnemen. Dat heeft het hoogste Braziliaanse electorale hof midden vorig jaar beslist. Bolsonaro werd schuldig bevonden aan machtsmisbruik en het verspreiden van desinformatie over de verkiezingen van 2022. Toch toont de demonstratie van gisteren aan dat hij nog altijd op een zeer grote aanhang kan rekenen.

Meest gelezen