IN KAART. Michelin 2024: ontdek hier alle restaurants in jouw buurt
De Michelingids beloonde vandaag opnieuw de beste restaurants van België en Luxemburg met een of meerdere sterren. Acht Belgische restaurants kregen voor het eerst een ster. Glenn Verhasselt van Sir Kwinten en Floris Van der Veken van Hof van Cleve kregen twee sterren, die laatste krijgt er zelfs twee in één keer. Bij de driesterrenrestaurants blijven Viki Geunes en Boury samen aan de top. Ontdek op onze kaart alle sterrenrestaurants in jouw buurt.
De opvolging van het Hof van Cleve is volgens de inspecteurs van Michelin in goede handen. Nadat ex-sterrenchef Peter Goossens vorig jaar afscheid nam van zijn driesterrenrestaurant, zet chef Floris Van Der Veken zijn succes verder. De jonge chef bezorgt Hof van Cleve na een opening van amper acht weken al meteen twee sterren. Hij krijgt daarvoor een knuffel van mentor Peter Goossens. “Ik wil graag mijn team bedanken, dat iedere dag voor mij door het vuur gaat”, zegt Van der Veken.
KIJK. Hof van Cleve krijgt meteen twee sterren: “Die beloning is hallucinant”
Ook het wijnrestaurant Sir Kwinten in Lennik kon voor het eerst twee sterren verzilveren. “Voor onszelf hebben we de lat hoger gelegd”, zeggen chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter. “Het eten is natuurlijk superbelangrijk, maar de hele beleving rondom wijn is minstens even belangrijk.”
Nick Bril, ook eigenaar van een tweesterrenrestaurant (The Jane) was opvallend genoeg niet aanwezig op de uitreiking. Mogelijk zit de controverse van afgelopen week daar voor iets tussen.
Gouden duo blijft aan de top
Geen enkel nieuw restaurant kon dit jaar drie sterren verzilveren. Zilte van Viki Geunes (Antwerpen) en Boury van Tim Boury (Roeselare) blijven als enige aan de top staan. Al eert Geunes tijdens de uitreiking alle Belgische chefs: “We moeten fier zijn op de Belgische selectie. We moeten echt niet onderdoen voor Frankrijk.”
Ook Peter Goossens werd opnieuw in de bloemetjes gezet. Wanneer Peter Goossens de nieuwe tweesterrenrestaurants wilde bekendmaken, wandelden verschillende chefs het podium op. Ze eerden het koppel door hun oude Michelinbordjes aan hem te schenken. Daar stonden persoonlijke boodschappen op geschreven. “Ik ben een beetje van mijn melk”, reageerde Goossens.
De eerste ster ooit
Maar liefst acht restaurants kregen dit jaar in België een eerste Michelinster. Toeval of niet, maar twee restaurants liggen dit jaar in de provincie Antwerpen, waar de uitreiking dit jaar doorging. Een van de gelukkigen is Neon (Nils Proost) in Lier. “Het eten is lekker, maar volgens mij is het mijn vrouw die voor de ster heeft gezorgd. Zij geeft onze klanten een welkom gevoel, waardoor ze willen blijven terugkomen”, aldus Proost.
Het tweede Antwerpse restaurant is Pont Neuf. Chef Tommy Bocklandt is wel niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.
Nog in Vlaanderen mochten Julien (Davy Devlieghere) in Lievegem en Hoeve De Bies (Maurice Huynen) in Sint-Martens-Voeren één ster in ontvangst nemen. “De Voerstreek is een vergeten hoekje in België. En met lekker eten proberen wij dat weer meer op de kaart te zetten", aldus Huynen.
In Wallonië en Brussel was de eer weggelegd voor L’Impératif D’Eole (Benoît Neusy), Menssa (Christophe Hardiquest), La Roseraie (Marie Trignon) en Pré de chez vous (Julien Malaisse).
Andere belangrijke onderscheidingen
De prijs voor beste sommelier ging naar Mathieu Vanneste van Boury (***). “Hij valt op door zijn buitengewone wijnkennis en zijn persoonlijkheid”, volgens de jury. “Hij aarzelt niet om minder bekende wijndomeinen naar voor te brengen, of bijvoorbeeld bier te serveren bij het dessert.”
De enige Groene Ster van dit jaar was weggelegd voor Nils Proost van Neon (*). Hij kon dus naast zijn eerste ster ook een Groene verzilveren. “Het eerbetoon aan grond, bos, land en zee dat Nils Proost dagelijks etaleert, getuigt van een eigen state of mind.” Groene sterren zijn geen klassieke sterren, maar sterren voor chefs die zich inzetten voor duurzaamheid.
De prijs voor beste jonge chef gaat dit jaar naar Julien Malaisse van Pré de chez vous (*) in Bouge. “De manier waarop hij lokale ambachtsmensen laat schitteren doorheen zijn originele keuken, sprong meteen in het oog bij onze inspecteurs. Hij respecteert herkenbare smaken, maar treedt ook graag buiten de begane paden.”
Verloren sterren
Spijtig genoeg verloren er dit jaar ook enkele restaurants hun sterren. Het ging dan over meer over ’t Overhamme in Aalst, La Villa Emily in Brussel, L’Impératif in Roucourt en Le Pré des Oréades in Spa. Zij verloren allemaal een ster. Château du Mylord in Ellezelles verloor twee sterren.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
-
Mijnenergie
Vaste energieprijzen stijgen opnieuw: 10% erbij op twee maanden tijd
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
Koop je een flesje ‘tropisch fruitsap’ in de supermarkt, dan is de kans groot dat je in de plaats van mango- of ananassap toch vooral appelsap drinkt. Een X-thread waarop de ontdekking gedeeld werd, ging viraal. En meer zelfs: appelsap vind je ook terug in onder andere ketchup en fruitbeleg zoals confituur. Waarom zit dat ingrediënt in zoveel producten verstopt? -
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
-
Spaargids.be
Mag je het geld op de rekening van je kind als ouder zelf gebruiken? En wat kan je zoon of dochter (zonder dat jij het weet)?
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”