Zware straffen na bizarre fraude in vrouwenpeloton: mecanicien vermomt zich als renster, maar wordt ontmaskerd

Danny Van Haute, teambaas van de Amerikaanse continentale vrouwenploeg Cynisca Cycling, wordt tot en met 31 december 2025 geschorst omdat hij een mecanicien opdroeg zich te vermommen als renster zodat de ploeg kon deelnemen aan de 2 Districtenpijl in Deurne. Met een mondmasker hoopte de mecanicien de commissarissen op het verkeerde been te zetten, maar ze werd… ontmaskerd.

Michael Van Damme

Het is een van de meest bizarre vormen van fraude die we ooit tegenkwamen in de communiqués van de Internationale Wielerunie UCI. Maar de UCI kan er niet mee lachen. Getuige de zware straffen die werden uitgesproken.

Het brein achter de fraude, ploegbaas Danny Van Haute, een Amerikaan, werd geschorst tot eind 2025 en moet ook een boete betalen.

Moira Barrett, de mecanicien van Cynisca Cycling die vermomd als renster het wedstrijdblad ging tekenen, wordt tot 1 september 2024 geschorst. De ploeg is ook uitgesloten van de eerstvolgende wedstrijd.

Om deel te nemen aan de Argenta Classic – 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne moesten ploegen minstens vijf rensters aan de start brengen. En daar knelde het schoentje, want Cynisca Cycling was met slechts vier rensters aanwezig.

© rr.

Vermomd met mondmasker

“Maar ze probeerden de commissarissen te misleiden en hen te laten geloven dat er een vijfde renster aanwezig was”, klinkt het in het communiqué van de UCI. “Sportdirecteur Danny Van Haute droeg zijn rensters op om te liegen over de aanwezigheid van een vijfde renster. Ze verklaarden dat de vijfde renster aanwezig was, maar ziek was. Toen Van Haute te horen kreeg dat zijn ploeg niet kon deelnemen als het wedstrijdblad niet werd getekend door vijf rensters die ook effectief aan de start kwamen, droeg Van Haute mecanicien Moira Barrett op om rennerskleding aan te trekken, een mondmasker te dragen en zo het wedstrijdblad te gaan tekenen, zogenaamd als vijfde renster van de ploeg.”

Fraude

Maar het snode plannetje werd doorzien en zo kwam de zaak voor de Disciplinaire Raad van de UCI. “De leden van de ploeg hebben deelgenomen aan fraude op grond van het artikel 12.4.008”, oordeelt die instantie nu.

Artikel 12.4.008 gaat over de bestraffing van het verstrekken van valse informatie om daar voordeel uit te halen.

Terwijl de ploegleider en de mecanicien effectief worden bestraft, komen de vier rensters van de Amerikaanse ploeg (Anna Hicks, Cara O’Neil, Katherine Sarkisov en Claire Windsor) ervan af met een waarschuwing

Er is tegen de uitspraak nog beroep mogelijk bij het Internationaal Sporttribunaal TAS.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer