IN KAART. Michelin 2024: ontdek hier alle restaurants in jouw buurt
De Michelingids beloonde vandaag opnieuw de beste restaurants van België en Luxemburg met een of meerdere sterren. Acht Belgische restaurants kregen voor het eerst een ster. Glenn Verhasselt van Sir Kwinten en Floris Van der Veken van Hof van Cleve kregen twee sterren, die laatste krijgt er zelfs twee in één keer. Bij de driesterrenrestaurants blijven Viki Geunes en Boury samen aan de top. Ontdek op onze kaart alle sterrenrestaurants in jouw buurt.
De opvolging van het Hof van Cleve is volgens de inspecteurs van Michelin in goede handen. Nadat ex-sterrenchef Peter Goossens vorig jaar afscheid nam van zijn driesterrenrestaurant, zet chef Floris Van Der Veken zijn succes verder. De jonge chef bezorgt Hof van Cleve na een opening van amper acht weken al meteen twee sterren. Hij krijgt daarvoor een knuffel van mentor Peter Goossens. “Ik wil graag mijn team bedanken, dat iedere dag voor mij door het vuur gaat”, zegt Van der Veken.
KIJK. Hof van Cleve krijgt meteen twee sterren: “Die beloning is hallucinant”
Ook het wijnrestaurant Sir Kwinten in Lennik kon voor het eerst twee sterren verzilveren. “Voor onszelf hebben we de lat hoger gelegd”, zeggen chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter. “Het eten is natuurlijk superbelangrijk, maar de hele beleving rondom wijn is minstens even belangrijk.”
Nick Bril, ook eigenaar van een tweesterrenrestaurant (The Jane) was opvallend genoeg niet aanwezig op de uitreiking. Mogelijk zit de controverse van afgelopen week daar voor iets tussen.
Gouden duo blijft aan de top
Geen enkel nieuw restaurant kon dit jaar drie sterren verzilveren. Zilte van Viki Geunes (Antwerpen) en Boury van Tim Boury (Roeselare) blijven als enige aan de top staan. Al eert Geunes tijdens de uitreiking alle Belgische chefs: “We moeten fier zijn op de Belgische selectie. We moeten echt niet onderdoen voor Frankrijk.”
Ook Peter Goossens werd opnieuw in de bloemetjes gezet. Wanneer Peter Goossens de nieuwe tweesterrenrestaurants wilde bekendmaken, wandelden verschillende chefs het podium op. Ze eerden het koppel door hun oude Michelinbordjes aan hem te schenken. Daar stonden persoonlijke boodschappen op geschreven. “Ik ben een beetje van mijn melk”, reageerde Goossens.
De eerste ster ooit
Maar liefst acht restaurants kregen dit jaar in België een eerste Michelinster. Toeval of niet, maar twee restaurants liggen dit jaar in de provincie Antwerpen, waar de uitreiking dit jaar doorging. Een van de gelukkigen is Neon (Nils Proost) in Lier. “Het eten is lekker, maar volgens mij is het mijn vrouw die voor de ster heeft gezorgd. Zij geeft onze klanten een welkom gevoel, waardoor ze willen blijven terugkomen”, aldus Proost.
Het tweede Antwerpse restaurant is Pont Neuf. Chef Tommy Bocklandt is wel niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.
Nog in Vlaanderen mochten Julien (Davy Devlieghere) in Lievegem en Hoeve De Bies (Maurice Huynen) in Sint-Martens-Voeren één ster in ontvangst nemen. “De Voerstreek is een vergeten hoekje in België. En met lekker eten proberen wij dat weer meer op de kaart te zetten", aldus Huynen.
In Wallonië en Brussel was de eer weggelegd voor L’Impératif D’Eole (Benoît Neusy), Menssa (Christophe Hardiquest), La Roseraie (Marie Trignon) en Pré de chez vous (Julien Malaisse).
Andere belangrijke onderscheidingen
De prijs voor beste sommelier ging naar Mathieu Vanneste van Boury (***). “Hij valt op door zijn buitengewone wijnkennis en zijn persoonlijkheid”, volgens de jury. “Hij aarzelt niet om minder bekende wijndomeinen naar voor te brengen, of bijvoorbeeld bier te serveren bij het dessert.”
De enige Groene Ster van dit jaar was weggelegd voor Nils Proost van Neon (*). Hij kon dus naast zijn eerste ster ook een Groene verzilveren. “Het eerbetoon aan grond, bos, land en zee dat Nils Proost dagelijks etaleert, getuigt van een eigen state of mind.” Groene sterren zijn geen klassieke sterren, maar sterren voor chefs die zich inzetten voor duurzaamheid.
De prijs voor beste jonge chef gaat dit jaar naar Julien Malaisse van Pré de chez vous (*) in Bouge. “De manier waarop hij lokale ambachtsmensen laat schitteren doorheen zijn originele keuken, sprong meteen in het oog bij onze inspecteurs. Hij respecteert herkenbare smaken, maar treedt ook graag buiten de begane paden.”
Verloren sterren
Spijtig genoeg verloren er dit jaar ook enkele restaurants hun sterren. Het ging dan over meer over ’t Overhamme in Aalst, La Villa Emily in Brussel, L’Impératif in Roucourt en Le Pré des Oréades in Spa. Zij verloren allemaal een ster. Château du Mylord in Ellezelles verloor twee sterren.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”