© Getty Images

Waarom het belangrijk is om steeds naar dezelfde huisarts te gaan

Ziek en aan het overwegen om langs te gaan bij de dokter? Kies dan, indien mogelijk, voor je vaste huisarts. Uit een grootschalig onderzoek waarbij tien miljoen (!) doktersbezoeken werden geanalyseerd, blijkt dat je vertrouwde huisdokter je sneller en beter kan helpen.

Hanne Vandenweghe

Wetenschappers aan de universiteit van Cambridge bekeken geanonimiseerde gegevens uit de zogenoemde Clinical practice research datalink. Daarin zijn ruim tien miljoen huisartsbezoeken tussen januari 2007 en december 2017 bij een kleine vierhonderd huisartsenpraktijken, verspreid over Groot-Brittannië, geregistreerd.

De vorsers ontdekten dat consultaties bij dezelfde arts helpen om een vertrouwensrelatie op te bouwen. Die band helpt op zijn beurt om de behoeften van de patiënt te verbeteren wat betreft gezondheidszorg. Dit gold vooral voor mensen met chronische aandoeningen, mentale problemen en bij oudere patiënten. De hoogste winst werd waargenomen bij mensen ouder dan 86 jaar, zo staat te lezen in het medisch vakblad Management science.

LEES OOK:

Verder kwam naar voor dat personen met een vaste huisdokter gemiddeld 18 procent meer tijd laten tussen twee consulten, vergeleken met patiënten die verschillende artsen bezochten. Dat biedt een voordeel voor de dokters. Door deze aanpak kunnen ze hun tijd namelijk efficiënter besteden en meer mensen helpen.

“Als artsen hoogwaardige zorg bieden aan hun vaste patiënten, zullen ze hen waarschijnlijk gezonder houden. Daardoor zal de vraag naar consultaties afnemen en vergroot de capaciteit om meer patiënten te bedienen”, aldus de wetenschappers. “Als je een patiënt bent met complexe zorgvragen, wil je niet bij elke afspraak je hele gezondheidsgeschiedenis uitleggen. Heb je een vaste arts die bekend is met je voorgeschiedenis, dan is dat een veel efficiëntere tijdsbesteding, voor arts én patiënt”, benadrukken ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer