IN KAART. Michelin 2024: ontdek hier alle restaurants in jouw buurt
De Michelingids beloonde vandaag opnieuw de beste restaurants van België en Luxemburg met een of meerdere sterren. Acht Belgische restaurants kregen voor het eerst een ster. Glenn Verhasselt van Sir Kwinten en Floris Van der Veken van Hof van Cleve kregen twee sterren, die laatste krijgt er zelfs twee in één keer. Bij de driesterrenrestaurants blijven Viki Geunes en Boury samen aan de top. Ontdek op onze kaart alle sterrenrestaurants in jouw buurt.
De opvolging van het Hof van Cleve is volgens de inspecteurs van Michelin in goede handen. Nadat ex-sterrenchef Peter Goossens vorig jaar afscheid nam van zijn driesterrenrestaurant, zet chef Floris Van Der Veken zijn succes verder. De jonge chef bezorgt Hof van Cleve na een opening van amper acht weken al meteen twee sterren. Hij krijgt daarvoor een knuffel van mentor Peter Goossens. “Ik wil graag mijn team bedanken, dat iedere dag voor mij door het vuur gaat”, zegt Van der Veken.
KIJK. Hof van Cleve krijgt meteen twee sterren: “Die beloning is hallucinant”
Ook het wijnrestaurant Sir Kwinten in Lennik kon voor het eerst twee sterren verzilveren. “Voor onszelf hebben we de lat hoger gelegd”, zeggen chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter. “Het eten is natuurlijk superbelangrijk, maar de hele beleving rondom wijn is minstens even belangrijk.”
Nick Bril, ook eigenaar van een tweesterrenrestaurant (The Jane) was opvallend genoeg niet aanwezig op de uitreiking. Mogelijk zit de controverse van afgelopen week daar voor iets tussen.
Gouden duo blijft aan de top
Geen enkel nieuw restaurant kon dit jaar drie sterren verzilveren. Zilte van Viki Geunes (Antwerpen) en Boury van Tim Boury (Roeselare) blijven als enige aan de top staan. Al eert Geunes tijdens de uitreiking alle Belgische chefs: “We moeten fier zijn op de Belgische selectie. We moeten echt niet onderdoen voor Frankrijk.”
Ook Peter Goossens werd opnieuw in de bloemetjes gezet. Wanneer Peter Goossens de nieuwe tweesterrenrestaurants wilde bekendmaken, wandelden verschillende chefs het podium op. Ze eerden het koppel door hun oude Michelinbordjes aan hem te schenken. Daar stonden persoonlijke boodschappen op geschreven. “Ik ben een beetje van mijn melk”, reageerde Goossens.
De eerste ster ooit
Maar liefst acht restaurants kregen dit jaar in België een eerste Michelinster. Toeval of niet, maar twee restaurants liggen dit jaar in de provincie Antwerpen, waar de uitreiking dit jaar doorging. Een van de gelukkigen is Neon (Nils Proost) in Lier. “Het eten is lekker, maar volgens mij is het mijn vrouw die voor de ster heeft gezorgd. Zij geeft onze klanten een welkom gevoel, waardoor ze willen blijven terugkomen”, aldus Proost.
Het tweede Antwerpse restaurant is Pont Neuf. Chef Tommy Bocklandt is wel niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.
Nog in Vlaanderen mochten Julien (Davy Devlieghere) in Lievegem en Hoeve De Bies (Maurice Huynen) in Sint-Martens-Voeren één ster in ontvangst nemen. “De Voerstreek is een vergeten hoekje in België. En met lekker eten proberen wij dat weer meer op de kaart te zetten", aldus Huynen.
In Wallonië en Brussel was de eer weggelegd voor L’Impératif D’Eole (Benoît Neusy), Menssa (Christophe Hardiquest), La Roseraie (Marie Trignon) en Pré de chez vous (Julien Malaisse).
Andere belangrijke onderscheidingen
De prijs voor beste sommelier ging naar Mathieu Vanneste van Boury (***). “Hij valt op door zijn buitengewone wijnkennis en zijn persoonlijkheid”, volgens de jury. “Hij aarzelt niet om minder bekende wijndomeinen naar voor te brengen, of bijvoorbeeld bier te serveren bij het dessert.”
De enige Groene Ster van dit jaar was weggelegd voor Nils Proost van Neon (*). Hij kon dus naast zijn eerste ster ook een Groene verzilveren. “Het eerbetoon aan grond, bos, land en zee dat Nils Proost dagelijks etaleert, getuigt van een eigen state of mind.” Groene sterren zijn geen klassieke sterren, maar sterren voor chefs die zich inzetten voor duurzaamheid.
De prijs voor beste jonge chef gaat dit jaar naar Julien Malaisse van Pré de chez vous (*) in Bouge. “De manier waarop hij lokale ambachtsmensen laat schitteren doorheen zijn originele keuken, sprong meteen in het oog bij onze inspecteurs. Hij respecteert herkenbare smaken, maar treedt ook graag buiten de begane paden.”
Verloren sterren
Spijtig genoeg verloren er dit jaar ook enkele restaurants hun sterren. Het ging dan over meer over ’t Overhamme in Aalst, La Villa Emily in Brussel, L’Impératif in Roucourt en Le Pré des Oréades in Spa. Zij verloren allemaal een ster. Château du Mylord in Ellezelles verloor twee sterren.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen