Bestuurder aangehouden na fataal ongeluk met wielertoeristen, man had al 10 jaar geen geldig rijbewijs

De automobilist (45) die zondag in Gent op een groep wielertoeristen inreed, had al tien jaar geen geldig rijbewijs. Zowel in 2009 als in 2014 werd hij veroordeeld voor rijden onder invloed. De man kroop dit weekend toch opnieuw achter het stuur, met fatale gevolgen. Een onderzoeksrechter besliste maandag dat de man aangehouden blijft.

Simon Dekaezemaker, Annelies Baeten, Jef Van Hoofstat

De bestuurder (45) die zondag op een groep wielertoeristen in de Pantserschipstraat in Gent inreed, mocht nooit achter het stuur gekropen zijn. Dat is de pijnlijke vaststelling een dag na de feiten. Twee wielertoeristen lieten het leven. De bestuurder had bijna drie promille op en was na enkele eerdere veroordelingen zijn rijbewijs kwijt. Tien jaar had hij geen geldig rijbewijs.

LEES OOK. Man die inreed op groep wielertoeristen had bijna 3 promille in zijn bloed, parket vraagt aanhouding

Op 20 november 2009 werd hij voor het eerst veroordeeld voor een ‘zware intoxicatie en het negeren van een verkeersbord’ op 3 januari dat jaar. De man werd voor de politierechtbank in Gent gedaagd en werd op tegenspraak veroordeeld tot 45 dagen rijverbod en 1.100 euro boete. Dat blijkt uit het vonnis. Over de omstandigheden van het ongeval is niets meer bekend.

Hardleerse recidivist

Op kerstdag 2012 liep de man nogmaals tegen de lamp voor ‘intoxicatie en dronkenschap’. Op 9 mei 2014 moest hij daarvoor voor de Gentse politierechtbank verschijnen, maar de man zelf liet verstek. Hij kreeg opnieuw 45 dagen rijverbod, 1.200 euro boete en moest ook zijn medische en psychologische proeven opnieuw afleggen, als hij later zijn rijbewijs opnieuw wou terugkrijgen.

LEES OOK. Joris en Steven doodgereden door bestuurder die niet achter het stuur had mogen zitten: “Hij riep: ‘Jullie mogen niet doodgaan’”

Maar dat deed de bestuurder dus nooit ofwel slaagde hij er niet in om zijn proeven met succes af te leggen. Toch kroop de bestuurder zondag achter het stuur met de fatale gevolgen. Uit het eerste onderzoek van de verkeersdeskundige blijkt dat het ongeval veroorzaakt werd door een stuurfout in combinatie met overdreven snelheid. De man was daarnaast ook onder invloed.

De automobilist (45) die zondag in Gent op een groep wielertoeristen inreed, reed al tien jaar zonder geldig rijbewijs.© rr

Nacht in de cel

Twee van de fietsers, twee mannen van 45 jaar uit Lochristi, overleefden de aanrijding niet. Gino Primo (57) raakte zwaargewond en deed zondag zijn verhaal. “Die auto kwam aan superhoge snelheid af. Tegen dat hij bij mij was, was het al gedaan.” Ik vloog nog over zijn wagen. Maar mijn vrienden waren op slag dood.” Twee andere fietsvrienden konden de aanrijding nipt ontwijken.

LEES OOK. Gino zag zijn wielervrienden van de weg gemaaid worden: “Ik zag die auto en wist meteen die gaat ons aanrijden”

De bestuurder werd zondagavond ondervraagd, en zat een nacht in de cel. Het Oost-Vlaams parket besliste om hem voor te leiden bij de onderzoeksrechter. Die besliste maandag dat de man aangehouden blijft, op verdenking van onopzettelijke doding van de twee overleden fietsers, onopzettelijke slagen en verwondingen aan de fietser die gewond raakte, en rijden spijts verval. “

Het verder onderzoek loopt voor de rest”, aldus het parket. “Over de exacte snelheid waarmee de bestuurder reed, is nog geen uitsluitsel door de verkeersdeskundige.”

Reactie parket Oost-Vlaanderen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER