Peter Goossens en Floris Van der Veken reageren op keuze Michelin: “Vooral rustig blijven met de prijzen”
Over het nieuwe Hof van Cleve werd al veel geschreven de afgelopen maanden, en de gastronomische wereld was bijgevolg zeer benieuwd naar wat er met de sterren van het bekende restaurant ging gebeuren. De nieuwe chef Floris Van der Veken kreeg in één keer twee sterren toebedeeld van Michelin, en het was niemand minder dan zijn voormalige chef Peter Goossens die hem het nieuws mocht bekendmaken. Het duo reageert.
KIJK. Hoe voelt het om meteen 2 sterren te krijgen en wordt Hof van Cleve nu weer duurder? De oude en de nieuwe chef reageren samen
Voormalig driesterrenchef Peter Goossens verdween dan misschien wel van het podium van driesterrenchefs dit jaar, toch beklom hij dat podium opnieuw om de tweesterrenrestaurants van dit jaar bekend te maken op de uitreiking van Michelin. Voor hij daar goed en wel aan kon beginnen, vond er een staande ovatie en een mooi eerbetoon plaats voor de chef. De ene na de andere collega-chef stond recht in de zaal om de voormalige driesterrenchef naar het podium te volgen.
Alle grote Belgische chefs met een, twee of drie sterren hadden hun Michelinplaatje van 2023 van de muur geschroefd, schreven er een persoonlijke boodschap op en overrompelden de chef. Opzet van verrassing geslaagd, Peter Goossens en zijn vrouw Lieve Fermans waren duidelijk geëmotioneerd. “Ik was van mijn melk”, vertelt de chef achteraf. “Ongelofelijk als je al die chefs op het podium ziet komen. En wat ik met die plaatjes ga doen? Ik zal moeten bijbouwen,” klinkt het lachend.
Natuurlijk hoopte ik dat die twee sterren voor Hof van Cleve zouden zijn, bij de één sterren hadden ze hem niet vernoemd.
Peter Goossens mocht op het podium blijven om de twee sterren aan te kondigen. Eerst voor Sir Kwinten uit Sint-Martens-Lennik. “Dik verdiend, ik ben er onlangs gaan eten, straf wat die gasten daar neerzetten.” Bij de tweede - en laatste - envelop steeg zijn hartslag nog net wat hoger. “Natuurlijk hoopte ik dat die twee sterren voor Hof Van Cleve zouden zijn. Bij de één sterren hadden ze hem niet vernoemd. Ik had die twee sterren wel verwacht, maar zolang je het niet op papier ziet staan, ben je niet zeker.”
Van 0 naar 2 sterren
Meteen van nul naar twee sterren, hoeveel extra druk legt dat op de schouders van de jonge chef Floris Van Der Veken? “Het is uitzonderlijk dat dit gebeurt in de Belgische gastronomie”, beseft Goossens. Twee jaar geleden deed Gert De Mangeleer het hem al eens voor, toen hij zijn Hertog Jan heropende in Antwerpen. Ook dat was eerst een driesterrenrestaurant. Over de druk die dat met zich meebrengt, lijkt de leermeester zich weinig zorgen te maken. “Floris weet al tien jaar waar de klepel hangt, hij kan dit waarmaken. Dat weet ik zeker.”
Voor la petite histoire: Michelin heeft flink wat moeite moeten doen om binnen die acht weken drie keer een tafeltje te scoren bij Hof Van Cleve. En dat is het minimumaantal bezoeken dat nodig is om twee sterren te kunnen uitdelen. “Toch heb ik er oprecht niets van gemerkt”, reageert Van der Veken. “Geen idee wanneer ze zijn komen eten. We doen gewoon elke dag onze job: daar zijn we mee bezig en dan gebeurt er dit. Het is een droomparcours, het kan bijna niet perfecter. Na acht weken zo’n erkenning krijgen is een hele grote eer.”
Wat is het effect van twee sterren op de prijs van een menu bij Hof van Cleve?
Wat het effect van die twee sterren is op de prijzen - die toch een stuk milder zijn sinds Van Der Veken in de potten roert - ook daar zijn Van Der Veken en Goossens het over eens. “Ik denk dat hij best rustig blijft met zijn prijzen, dat ga ik ook met hem bespreken”, zegt Goossens. “Zo staat het ook in mijn bussinessplan”, bevestigt Van Der Veken die erbij vertelt dat Goossens enkel nog op de koffie komt in Hof Van Cleve.
“Door de prijzen te laten dalen bij de heropening, zien we ook dat er nieuwe klanten over de vloer komen”, merkt de chef op. Vandaag eet je er een vijfgangenmenu voor 165 euro en een zevengangenmenu voor 195 euro, volgens de website. Dat was een bewuste keuze na de heropening. “Jonge mensen, trouwe klanten, nieuwe klanten: ze vinden allemaal de weg en dat zorgt voor een andere sfeer.” Dat er minder klanten uit het buitenland langskomen nu, vindt hij geen probleem. “Ik probeer om een goed evenwicht te vinden in het menu en ik heb nog veel ambities. De twee sterren behouden is daar nu uiteraard één van, maar ik wil ook terug een groot huis maken van Hof van Cleve.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
-
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
Gouden Giro
Een garantie op heel wat punten: Tadej Pogacar mikt dit jaar op dubbel Giro-Tour
Er staat dit seizoen geen maat op Tadej Pogacar (25). De Sloveen verschijnt dan ook als topfavoriet aan de start van de Ronde van Italië en lijkt een zekerheid voor jouw Gouden Giro-ploeg. In juli wil Pogacar ook nog zijn derde eindzege in de Ronde van Frankrijk op zak steken. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”