Boerenprotest

Wanhoop bij boeren leidt tot grimmig protest in Brussel: “Het is onze laatste kans, dit is onze laatste strijd”

In Brussel hebben boeren maandag betoogd tegen het Europese landbouwbeleid. Vanuit onder meer Italië en Spanje zakten delegaties naar het Schumanplein af, waar de spanningen hoog opliepen.

Simon Tibo

Dat het boerenprotest nog niet voorbij is, weten ze nu ook in de Europese wijk. Landbouwers uit België maar ook uit Italië, Roemenië en Spanje voerden er maandag actie om hun onvrede te uiten over de te strenge Europese milieuregels en dalende inkomsten. Anders dan tijdens de blokkades van de voorbije weken zochten enkele tientallen boze boeren maandag de confrontatie met de politie op: ze reden met hun tractor door een blokkade of gooiden met paaltjes, stro of flessen.

“Elke keer zijn er beloftes, maar er beweegt niets”, zei François, een boer uit Henegouwen, die naar de hoofdstad was afgezakt. “Europa heeft het graag over eenheid, maar zolang er geen gelijk speelveld is voor alle Europese boeren is er geen eenheid”, voegde Nicola, een Italiaanse collega die de trip naar België had gemaakt, eraan toe. “Het is onze laatste kans, dit is onze laatste strijd.”

© Kristof Vadino

“We handelen hier samen met een coalitie van Spaanse, Belgische, Italiaanse en Portugese boeren. We hebben dezelfde problemen en hebben dus ook dezelfde oplossingen nodig”, stelde een vertegenwoordiger van Spaanse boeren uit Almeria. “We komen hier om te zeggen dat het genoeg is.”

Regen van eieren

De wanhoop bij de boeren was in de Brusselse straten te voelen. De sfeer was bij momenten grimmig, de politie zette meermaals het waterkanon in en gebruikte traangasgranaten om de betogers op afstand te houden. Ook gebouwen van de Europese instellingen moesten het ontgelden en kregen een regen van eieren te verduren, terwijl boze boeren ook even de toegangsweg naar Brussels Airport blokkeerden.

© Kristof Vadino

Vanuit het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) werd er afkeurend gereageerd op het vandalisme. “Een vuurton moet kunnen, maar dit gaat erover”, zei Mark Wulfrancke, beleidsmedewerker van ABS. Ook de Boerenbond laakte de schermutselingen. “Wat we vandaag in Brussel zien, staat in schril contrast met de protestacties in Vlaanderen de voorbije weken, die zijn altijd sereen en veilig verlopen. Dit is niet onze manier van actievoeren”, zei Boerenbond-woordvoerster Elisabeth Mertens.

Omstreeks 15 uur keerden de eerste protesterende boeren in Brussel hun kar en zetten ze onder politiebegeleiding koers naar huis. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft de politie gevraagd de relschoppers te identificeren.

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino