Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Zweden kan toetreden tot NAVO nu Hongarije groen licht geeft: "Zal NAVO veiliger en sterker maken"

In Hongarije heeft het parlement ingestemd met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Hongarije was de laatste NAVO-lidstaat die de toetreding van Zweden nog tegenhield. "Het lidmaatschap van Zweden zal ons veiliger en sterker maken", zegt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. 

Na maandenlang dralen effende de Hongaarse premier Viktor Orbán afgelopen vrijdag eindelijk het pad voor de eindstemming in het Hongaarse parlement over de toetreding van Zweden.  

"We zijn bereid om voor elkaar te vechten, om ons leven voor elkaar te geven", zei hij na afloop van een bezoek van zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson in Boedapest.

Een heel andere toon dan Orbán de voorbije maanden had aangeslagen.  

BEKIJK - De verkoop van Zweedse gevechtsvliegtuigen aan Hongarije heeft geholpen om overstag te gaan:

Videospeler inladen...

Orbán had zich maandenlang ontstemd getoond over kritiek uit Zweden over de toestand van de rechtsstaat in Hongarije. De eindstemming in het parlement over de NAVO-toetreding van Zweden werd daarom herhaaldelijk uitgesteld. Terwijl ze eigenlijk nog maar een formaliteit was, want de relevante commissies hadden al het licht op groen gezet. 

Van de parlementsleden stemden 188 voor en 6 tegen de ratificatie van het toetredingsprotocol. Geen verrassing, want Orbáns Fidesz-partij, die een tweederdemeerderheid heeft, had zich eerder daarvoor uitgesproken. Bij het begin van de zitting had Orbán de parlementsleden opnieuw gevraagd om de toetreding van Zweden goed te keuren.

"Historische dag"

En zo is nu dan het laatste obstakel weggevallen voor Zweden, dat lang heeft moeten wachten op groen licht. "Een historische dag", reageerde premier Kristersson meteen na de stemming in Boedapest. "Zweden is klaar om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. We komen bij de NAVO om de dingen waar we voor staan nog beter te kunnen verdedigen: onze vrijheid, onze democratie en onze waarden, samen met nog andere dingen." 

Bijna twee jaar geleden al - volgend op de Russische invasie in Oekraïne - vroeg Zweden net als Finland het lidmaatschap aan van de NAVO, het Noord-Atlantische militaire bondgenootschap. Een opmerkelijke stap, want beide buurlanden deelden een lange geschiedenis van neutraliteit.

Maar terwijl Finland in april vorig jaar al officieel mocht toetreden als 31e lid, werd de aanvraag van Zweden tegengehouden door Hongarije én Turkije.

Eind vorige maand zette het Turkse parlement het licht op groen voor de toetreding. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan lag lang dwars omdat hij vond dat Zweden een te lakse houding aannam tegenover Koerdische militanten die hun toevlucht hebben gezocht in het Scandinavische land. 

NAVO-baas Stoltenberg bewierookt Zweden als aanwinst

Nu alle NAVO-lidstaten het licht op groen hebben gezet, zal Zweden het 32e lid van het militaire bondgenootschap worden, reageert NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. "Het lidmaatschap van Zweden zal ons sterker en veiliger maken."

Hij wijst erop dat Zweden over bekwame soldaten beschikt en een hoogwaardige defensie-industrie. "En ze spenderen minstens 2 procent van hun Bruto Binnenlands Product (BBP) aan defensie, waarmee ze het vereiste niveau binnen de NAVO halen."  

Vanuit de Verenigde Staten heette Karine Jean-Pierre, woordvoerder van Witte Huis, de Zweden alvast welkom: "We hopen ze heel, heel binnenkort te mogen begroeten". Ze porde Hongarije aan om snel mogelijk het volledige proces voor de goedkeuring af te ronden. 

Hongarije heeft nieuwe president

In Hongarije is nu enkel nog de handtekening van de president nodig om de goedkeuring van de Zweedse NAVO-toetreding compleet te maken.

Ook vandaag verkoos het parlement Tamás Sulyok tot nieuwe president. Hij is een 67-jarige jurist die aan het hoofd stond van het Grondwettelijk Hof. Sulyok was als enige kandidaat naar voren geschoven door Fidesz.

Hij volgt Katalin Novák op, die eerder deze maand haar aftreden had aangekondigd nadat verontwaardiging was ontstaan over haar beslissing om gratie te verlenen in een zaak rond kindermisbruik. Solyok zal het ambt opnemen op 5 maart. Tot dan neemt parlementsvoorzitter Laszlo Köver het waarnemend presidentschap waar.

Meest gelezen