Einde van "ons vakmanschap drink je met verstand", experts ontgoocheld over nieuwe alcoholslogan

Het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) is bijzonder scherp voor de nieuwe slogan die door de sector is voorgesteld als waarschuwing voor het drinken van alcohol: "Ongelooflijk triviaal", klinkt het bij het VAD, "dit zal niemand zijn gedrag doen veranderen." Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) krijgt binnenkort het laatste woord. 

"Ons vakmanschap drink je met verstand": je hebt de slogan wellicht al eens zien passeren tijdens een reclamespotje. Het gaat om een waarschuwing die verplicht moet worden opgenomen bij reclame voor alcohol. De sector liet onlangs weten dat ze die slogan wil veranderen naar "alcoholmisbruik schaadt de gezondheid".

Het VAD is niet onder de indruk van die verandering. "De boodschap is helemaal niet sterk genoeg", vertelt directeur Katleen Peleman aan VRT NWS. Ze noemt de boodschap "ongelooflijk triviaal: dit zal niemand zijn gedrag doen veranderen, omdat veel mensen zich niet gaan identificeren met iemand die alcohol misbruikt. Mensen zullen denken "dit gaat niet over mij", maar bijvoorbeeld over alcoholverslaafden."

Het VAD zou graag het woord 'misbruik' zien wegvallen in de nieuwe slogan. "Alcohol schaadt de gezondheid" zou voor hen al beter zijn. Eigenlijk willen ze een volledig reclameverbod voor alcoholhoudende dranken, want een waarschuwend zinnetje op een grote affiche heeft toch geen impact, redeneert Peleman.

Op het etiket zou dan een waarschuwing kunnen komen in de zin "alcohol schaadt" en/of "drink niet elke dag", een verwijzing naar de 10 glazenrichtlijn. Volgens die richtlijn drink je - als je dan toch graag eens een glaasje drinkt - best niet meer dan 10 standaardglazen alcohol per week, en hoe meer gespreid, hoe beter.

Bij de Anonieme Alcoholisten Vlaanderen was er niet meteen een reactie op de nieuwe slogan.

De ultieme beslissing volgt nog

Dat de sector de slogan nu zelf wil veranderen, is een beetje de vlucht vooruit nemen, zegt Peleman. Binnenkort zullen niet zij maar wel de federale regering de finale beslissing kunnen nemen: "Ze willen zelf een voorzet geven." Of die voorzet zal worden binnengekopt, is zeer twijfelachtig. 

Het is minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) die de uiteindelijke beslissing zal nemen. Hij zal zich daarbij laten adviseren door de Hoge Gezondheidsraad. Momenteel zitten we dus in een soort overgangsperiode. 

Meest gelezen