Politiek

Anna Roos (19) is nieuwe voorzitter Vlaamse Jeugdraad: “Helft van de jongeren weet nog niet op wie ze gaan stemmen, ik ben daar één van”

Anna Roos neemt de fakkel over van Amir Bachrouri als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.© Vlaamse Jeugdraad

De 19-jarige Anna Roos is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Daarmee neemt ze de fakkel over van Amir Bachrouri. Roos hoopt de komende jaren meer in te zetten op de inclusie van mensen met een beperking.

Geike Put

Anna Roos zal drie jaar lang aan het hoofd van de Vlaamse Jeugdraad staan. Zich kandidaat stellen voor die positie was een grote stap, maar eentje die ze maar al te graag nam. “Als jongerenadviseur vond ik het al leuk om naar de jongeren te luisteren en ze te vertegenwoordigen. Ik kijk er dus heel erg naar uit om de komende drie jaar hun voorzitter te zijn”, legt Roos uit.

Binnen de Jeugdraad hoopt ze te werken aan de inclusie van jongeren met een beperking en aan het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. Maar op dit moment wil Roos vooral de politieke partijen warm maken om bij de aankomende verkiezingen meer in te zetten op de jeugd.

Weloverwogen keuze

Op 9 juni kunnen meer dan 600.000 Vlaamse en Brusselse jongeren een eerste keer gaan stemmen. Roos is zelf ook een van die first time voters. Daardoor weet ze maar al te goed hoe belangrijk het is dat de politiek voldoende aandacht besteed aan jongerenthema’s. “Onderwerpen als klimaat, mentaal welzijn, mobiliteit en gebrek aan studentenkoten komen weinig aan bod binnen de politiek. Dus het is een warme oproep aan alle partijvoorzitters: houd die thema’s ook in het oog”, roept Roos op.

“Het is nog maar drie maanden voordat we naar de stembus trekken en zo’n vijftig procent van de jongeren weet nog steeds niet op wie ze gaan stemmen, ik ben daar één van”, bekent de nieuwe voorzitter. “Het is belangrijk dat wij ook naar de partijvoorzitters toe duidelijk maken dat ze jongeren op een laagdrempelige manier moeten proberen te bereiken en hen informeren over hun partijstandpunten. Alleen zo kunnen we op 9 juni een weloverwogen keuze maken.”

Na de verkiezingen

Dit jaar zal de focus van de Jeugdraad dus liggen op de verkiezingen. Maar ook voor de periode erna heeft de kersverse voorzitter al plannen. Ze hoopt de komende jaren meer in te zetten op de inclusie van mensen met een beperking in de samenleving en de media. “Ik werk als vrijwilliger in een centrum voor mensen met een beperking en merk toch dat dat een minderheidsgroep is die nog niet zo goed vertegenwoordigd is. Er is nog heel veel marge voor verbetering, vooral in de media”, legt ze uit.

Ook het mentaal welzijn van kinderen en jongeren draagt ze hoog in het vaandel. “Tijdens de coronaperiode merkte ik dat veel vrienden minder mentaal weerbaar waren dan ik had verwacht. Ik probeer de aandacht te vestigen op mentaal welzijn omdat ik gezien heb hoe belangrijk het is om met elkaar te praten als je het moeilijk hebt”, besluit Roos.