“Net nu we op een zucht van ons pensioen staan”: Aalsters restaurant ’t Overhamme verliest na 17 jaar Michelinster

AALST -

Er verdwenen opnieuw sterren, doorgaans omdat restaurants ermee stoppen. Maar ’t Overhamme verliest een ster omdat het volgens de inspecteurs niet meer goed genoeg is. “Dit komt héél hard binnen op een dik jaar van ons pensioen.”

Jan Claeys

Patrick Bogaert en zijn vrouw Anne hebben het restaurant in de statige villa op de Brusselsesteenweg in Aalst al sinds 1991. In 2007 kwam de bekroning, met een Michelinster. De chef kon ze altijd vasthouden, tot nu. Het koppel wilde er niet meteen diep op ingaan. “Probeer over een paar dagen eens”, klonk het bij Anne. “Dit is heel hard binnengekomen. Nog meer omdat we op een zucht van ons pensioen staan. We worden 65, eind 2025 zouden we stoppen met het restaurant. En de inspecteurs van Michelin wisten dit.”

LEES OOK. ANALYSE. Antwerpse records sneuvelen op Michelin-uitreiking en dat hoeft geen eindhalte te zijn

Schwung

Michelin lijkt op de website nog wel fan van het adres. “Een gouden muur en design behang zorgen voor leuke accenten in hun imposante zaak. En het terras geniet dan weer van de rust die de sierlijke tuin biedt”, staat er te lezen.

Restaurant ’t Overhamme in Aalst.© rr

En ook geen kwaad woord over de chef. “Bogaert houdt vast aan klassiekers als kwartel met eendenlever of haas à la royale, al gaat hij ook met zijn tijd mee door bijvoorbeeld te spelen met friszurigheid en bewerkte garnituren.” Maar een ster vinden de inspecteurs het niet meer waard.

LEES OOK. Neon slaat unieke dubbelslag met Michelinster én groene ster: “Onze verwachtingen waren nul”

Hoofdredacteur Werner Loens: “Je moet de schwung in een restaurant blijven houden. En die is er minder. Meer kan ik daar niet over zeggen.” Hij zegt ook wel dat het restaurant een dag op voorhand werd ingelicht over het sterrenverlies. “De chef nam het sportief op en bedankte me voor de zeventien jaar dat hij de ster had. Dat is klasse. Maar hij zei me ook dat hij het jammer vindt dat het gebeurt vlak voor ze stoppen, en dat dat pijnlijk is. Het was een heel emotioneel gesprek.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER