© Joris Herregods

Zo verliep de Antwerpse gemeenteraad: een nieuwe schepen, zinkende bootjes en traag tuffende bussen

Antwerpen -

In het Antwerpse stadhuis vond maandagavond de maandelijkse gemeenteraad plaats. Lees hieronder de highlights van de debatten.

Jonas Rosquin
Vanavond op de gemeenteraad:
Jonas Rosquin

Gestegen lood-in-bloedwaarden bij kinderen bij Umicore (Hoboken)

Lise Vandecasteele (PVDA) heeft een tussenkomst over de opnieuw gestegen lood in bloedwaarden bij kinderen die wonen in de omgeving van Umicore in Hoboken. PVDA meent dat die het gevolg zouden kunnen zijn van opstijgend stof door wegenwerken aan de site van Umicore. De partij vraagt zich af waarom de bewuste grond niet afgedekt wordt en waarom de zandhopen niet bespoten worden, zoals zij meent. PVDA meent dat er nauwelijks voorzorgsmaatregelen hebben plaatsgevonden.

Ilse Van Dienderen (Groen) dient een motie in om het stadsbestuur tot snellere actie aan te sporen. De partij vindt dat er te weinig zorg aan de dag wordt gelegd bij het voorkomen dat opwaaiend stof bij wegenwerken of bij afbraak van gebouwen tot verhoogde loodwaarden leidt. In haar motie vraagt Groen dan ook dat er adequate maatregelen worden genomen, maar ook toezicht bij de werken en monitoring. "Misschien moet er maar enkel gewerkt worden als het regent." Groen vraagt aan het stadsbestuur om er bij Umicore op aan te dringen om de uitstoot te doen dalen.

Franky Loveniers (N-VA) meent dat alle vragen die Groen stelt in haar motie al worden toegepast door schepen Els van Doesburg (N-VA). De N-VA-fractie zal de motie dan ook niet goedkeuren.

Schepen Els van Doesburg (N-VA) stelt inderdaad dat de stad al maatregelen treft. Daarnaast zegt ze dat er nog geen duidelijke oorzaak is gevonden voor de weer verhoogde loodwaarden. De schepen zegt dat de resultaat dat de resultaten van het humaan biomonitoringsonderzoek de basis zullen vormen voor de maatregelen die er zullen worden genomen.

Schepen Erica Caluwaerts (Onafhankelijk) erkent dat het om een zorgwekkende situatie gaat. Net als Van Doesburg stelt zij dat heel veel diensten op de zaak zitten.

Lise Vandecasteele (PVDA) ziet een gebrek aan urgentie en ongerustheid binnen het stadsbestuur. "Er liggen daar vandaag nog steeds hopen voorontreinigde aarde die daar open bloot liggen." Ze laat foto's zien van de bewuste hopen grond.

Jonas Rosquin

Groen kaart dalende snelheid en doorstroomtijd van trams en bussen aan 

Ilse Van Dienderen (Groen) heeft een tussenkomst over de steeds tragere doorstroomsnelheden van trams en bussen van De Lijn in Antwerpen. Groen roept op om het mobiliteitsbeleid af te stemmen op de doorstroming van het openbaar vervoer. Groen pleit er voor om meer 'groene golven' in te voeren voor trams en bussen. "Met de Oosterweelwerf op til, is het het moment om te investeren in openbaar vervoer.
In haar motie vraagt Groen om een taskforce op te richten die de snelheid van bussen en trams in Antwerpen in kaart te brengen. Alle betrokken partijen zouden daarin aanwezig zijn en als opdracht hebben om de snelheid te verhogen, onder meer door quick wins om te zetten in een urgentieplan.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) leest het antwoord van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), die afwezig is, voor. Volgens hem bestaat er vandaag al een werkgroep die bezig is met een oplossing te vinden voor dit probleem. "Bijgevolg is de motie overbodig."

Ilse Van Dienderen (Groen): "Als dit zo is, dan bakt die stuurgroep er niet veel van." 

De motie wordt verworpen.
Jonas Rosquin

Peter Mertens (PVDA): "Vooruit, stap uit de coalitie waar u toch niets heeft te zeggen"

Peter Mertens (PVDA) heeft nog een duidelijke boodschap aan het adres van de leden van Vooruit in de gemeenteraad en het stadsbestuur: "Ga terug naar de volkswijken en stap uit dit bestuurscollege om tegen dit rechts beleid te ageren. In plaats van per se in dit schepencollege te willen zitten. Jullie hebben hier toch niks te zeggen. Jullie gaan op elke cruciale beslissing plat op de buik."

Sam Van Rooy (VB) vindt dat burgemeester De Wever "een riedeltje komt afsteken" en op geen enkel punt dat in de media is gekomen wil ingaan. Hij had concrete vragen aan schepen Ait Daoud en Scheck, maar hij betreurt dat hij van hen geen antwoorden kreeg. Van Rooy doet lacherig over een campagne rond racisme die de stad net heeft uitgerold, terwijl er net binnen het eigen college niet adequaat werd opgetreden tegen racisme en discriminatie.
Jonas Rosquin

De Wever bijt terug na kritiek oppositie over ontslag Meeuws: "Als oppositie kan je zelfs nog geen bootje laten varen"

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft wat te antwoorden na de harde woorden van de oppositie aan zijn adres over het ontslag van schepen Tom Meeuws: "Een zwalpend schip? Een eenzame kapitein? Waar de ene na de andere matroos van boord valt? U hebt een fractie van elf raadsleden en er zijn acht opvolgers, mevrouw Van Dienderen. De ene na de andere is over boord gevallen. Waar is meneer Van Besien, waar is mevrouw Piryns, waar is mevrouw Kastit, waar zijn ze allemaal? Als je als oppositie nog geen bootje kan laten varen, dan heb je toch een kans gemist om te zwijgen."
"Meneer Mertens, u had vier raadsleden, er zijn er meteen twee gillend vertrokken uit onmin, de helft van uw fractie. Als je dat vergelijkt met mijn schepencollege is dat peis en vree."
Over het ontslag van Tom Meeuws zelf blijft hij inhoudelijk op de vlakte. "De ontslagbrief was erg beknopt en in een persoonlijk contact gaf hij aan moe te zijn. Dan moet je niet verder doen. Die persoonlijke keuze moet je respecteren. Een andere verklaring kan ik er niet over geven." Volgens De Wever zijn alle sociale doelstellingen uit het bestuursakkoord uitgevoerd of in uitvoering.
"Ik kan me geen enkele realiteit inbeelden dat er een strijd rond wordt gevoerd dat er sociale punten worden tegengehouden. dat bestuursakkoord wordt uitgevoerd, maar als iemand het politieke leven niet meer ziet zitten moeten wij daar gewoon respect voor hebben. De opvolger is aangesteld, het bestuur gaat verder. Het beeld dat er van dit bestuur wordt opgehangen is dan ook misplaatst."
Jonas Rosquin

Oppositie hard voor stadsbestuur na ontslag schepen Tom Meeuws

Peter Mertens (PVDA) heeft een sterke indruk dat het ontslag van Tom Meeuws (Vooruit) toch niet los staat van de kritiek die Meeuws had op bepaalde beslissingen binnen het bestuur.

Sam Van Rooy (VB) merkt op dat het schepenkabinet een duiventil is. "Zegt het iets over de tijdsgeest, of zegt het iets over de burgemeester?" Van Rooy merkt dat er op veel punten duidelijke verschillen zijn tussen de N-VA en de socialisten. "De Grote Verbinding was bij aanvang een doodgeboren kind", meent Van Rooy. Van Rooy gaat heel uitvoerig in op de vernoemde racistische uitspraken van Tom Meeuws, zoals de bedenkelijke koosnaampjes voor zijn mede-schepenen. Sam Van Rooy poneert dat er een karaktermoord is gepleegd op Tom Meeuws "door N-VA in samenwerking met Jinnih Beels. Maar hij heeft het natuurlijk wat over zichzelf uitgeroepen." Van Rooy vraagt ook aan schepen Ait Daoud (N-VA) of ze effectief klacht gaat indienen over de laster en racisme, wat ze Meeuws verweet. Hij vraagt ook hoe lang die "racistische praat" al bezig was en waarom die onthullingen over Meeuws nu ineens naar buiten kwamen. Van Rooy wil ook weten hoe Tatjana Scheck naar heel dit schouwspel kijkt.

Ilse Van Dienderen (Groen): "Dat er weer een schepen is die opstapt omdat hij moegestreden is, zegt veel over de sfeer binnen uw college. Waar is die Grote Verbinding? De Antwerpenaar herkent zich steeds minder in een stadsbestuur dat met tutterfrut aan elkaar hangt. De ene na de andere matrozen van het schip, terwijl de andere ruziemaken in de kantine." Ze vraagt de burgemeester wat hij gaat doen om de sfeer in het bestuur te verbeteren.

Nahima Lanjri (CD&V) zegt het ontslag van Meeuws te betreuren, iemand wiens beleid ze waardeerde. "Elkaar zwartepieten geven, dat hoort niet." "Wie meende te scoren op kap van schepen Meeuws heeft in eigen voet geschoten." 
Jonas Rosquin

Vertrek CEO Zorgbedrijf Johan De Muynck

Lise Vandecasteele (PVDA) noemt het vertrek van CEO van het Zorgbedrijf Johan De Muynck "op zijn minst opvallend zes maanden voor de verkiezingen". Aan de basis van het vertrek zou "een verschil van visie" zijn met de schepen. Vandecasteele wil van de schepen dan ook weten wat dat verschil in visie is. De PVDA'ster meent dat het gaat over de steeds toenemende schulden van het Zorgbedrijf. "De schepen lijkt de zorgwekkende financiële toestand niet door te hebben." Vandecasteele meent dat het Zorgbedrijf wordt uitgehongerd. Ze heeft de indruk dat de schepen het bedrijf wil ontmantelen en aanstuurt op privatisering. "Het lijkt er op dat senioren geld moeten opbrengen." Vandecasteele meent dat er echo's zijn over een toxische sfeer en brutaliteit vanuit de leiding van het Zorgbedrijf. Kortom: Vandecasteele wil dat er weer wordt geïnvesteerd in het Zorgbedrijf.

Karen Maes (Groen) heeft het eveneens over "wanbeheer" van het Zorgbedrijf. Ze verwijt de schepen "weinig betrokkenheid bij de senioren in onze stad". De rode cijfers zijn er volgens Maes al lang en verbeteren allerminst. Maes heeft het over "een houding van stilstand van de schepen". "Ik lig wakker van de zorgkwaliteit van onze senioren, maar ik weet niet of u er van wakker ligt". Maes meent dat de schepen beter de dotatie had verhoogd voor het Zorgbedrijf, iets wat niet gebeurde. Ze verwijt de schepen dat ze van het Zorgbedrijf het onmogelijke vroeg: met een dalende dotatie en betere ouderenzorg te voorzien.

Schepen Els van Doesburg (N-VA) stelt dat het cruciaal is dat het Zorgbedrijf geherstructureerd moet worden met oog op de toekomst. "Er is geen eindeloze pot geld die zomaar kan opgetrokken worden." Van Doesburg wijst naar de impact van Covid en de Oekraïnecrisis op de financiële situatie van het Zorgbedrijf.  De schepen vindt dat de oppositieleden een sfeer creëren van verdachtmaking uit politieke profilering. "De obstakels onderweg naar een betere toekomst voor het Zorgbedrijf neem ik er maar bij."

Lise Vandecasteele (PVDA) hoort in het antwoord van schepen van Doesburg een voorbeeld voor de "toxische sfeer" waarover sprake is. "Mensen die kritische vragen stellen doen volgens u aan stemmingmakerij". "Als u blijft geloven dat privatiseren de belastingbetaler minder zal kosten, moet u maar eens kijken wat er gebeurd is in de energiesector."
Jonas Rosquin

Toestand sociale woningen naar aanleiding van schrijnende woonsituatie op Luchtbal

Karen Maes (Groen) kaart aan, wat begin deze maand naar buiten kwam, dat mensen in sociale woningen op Luchtbal al drie jaar "leven in mensonwaardige omstandigheden". Maes vindt dat de stad en Woonhaven serieus in de fout gaan. "Hele gezinnen die moeten wonen in een woning van 4x4 meter. Waarom heeft Woonhaven dit niet al direct een halt toe geroepen. Pas wanneer het in de krant stond traden de schepen en Woonhaven pas op." (lees hier meer)
Maes vraagt aan de schepen van Sociale Huisvesting of zij wel degelijk een goed beeld heeft van wat er zich afspeelt in de sociale woningen in de stad.

Peter Mertens (PVDA) pikt daar op in. "Wat ik op Luchtbal heb gezien tart elke verbeelding." Hij heeft het over schimmels in slaapkamers die er al drie jaar tegen de muren hangt. Mertens hekelt ook dat de bewoners Woonhaven en de stadsdiensten maar niet kunnen bereiken, ondanks herhaalde pogingen. Pas wanneer het in de krant kwam schoot de schepen wakker, aldus Mertens. De PVDA'er haalt aan dat er steeds minder sociale woningen zijn en dat het stadsbestuur daar steeds op antwoordde dat in de plaats wordt ingezet op renovatie. Mertens vraagt de schepen hoe ze de huurder gaat begeleiden nu ze twee jaar uit hun woningen moeten. Mertens haalt ook aan dat de vorige schepen van Sociale Huisvesting ook de subsidies stopzette voor de vereniging die de belangen behartigt van huurders ten aanzien van Woonhaven. "Zo staan de huurders alleen."

Schepen Els van Doesburg (N-VA) erkent dat de situatie op Luchtbal niet is hoe ze zou moeten zijn. "Dit had nooit mogen gebeuren." Van Doesburg spreekt wel tegen, wat Mertens beweert, dat de bewoners hebben geprobeerd contact op te nemen met het kabinet van de schepen. In 27 van de 68 nieuwbouwwoningen is vochtschade. Vijf gezinnen moeten deze week verhuizen, Woonhaven compenseert hen. Alle gezinnen die moeten verhuizen krijgen de garantie dat ze terug kunnen keren als het probleem is opgelost en het juridisch geschil is afgehandeld. Volgens de schepen is het bestuur aan een inhaalbeweging bezig om het verouderd patrimonium van sociale woningen aan te pakken. "Woonhaven heeft sinds mijn aantreden 213 miljoen euro geïnvesteerd in renovatie van het patrimonium."
Jonas Rosquin

Score van Antwerpen in de Gemeente- en stadsmonitor

Sam Van Rooy (VB) meent op basis van de recente gemeente- en stadsmonitor dat de Antwerpenaar gemiddeld slechter scoort op vlak van onder meer onveiligheidsgevoel en tevredenheid over buurt, groen, loketdiensten. De Antwerpenaar bengelt qua geluksgevoel achteraan. "Slechts 28% is tevreden over het beleid van het stadsbestuur, dat hoeft niet te verbazen."
Van Rooy vraagt hoe het stadsbestuur naar deze cijfers kijkt en hoe het het beleid evalueert.

Niel Staes (Groen) licht uit de Stadsmonitor de cijfers rond de dienstverlening. Die laat volgens zijn lezing te wensen over. Volgens Staes bengelt Antwerpen op quasi alle punten met betrekking rond dienstverlening achteraan ten opzichte van andere centrumsteden. "De drempel rond loketten is de jongste jaren enkel groter geworden", aldus Staes.

Burgemeester De Wever (N-VA): "Antwerpen vergelijken met het Vlaams gemiddelde, ik vind dat een non-sensicale bezigheid." Volgens De Wever lees je in deze cijfers enkel iets over de Antwerpenaar en hoe die denkt. Vergelijken met kleine gemeenten, is niet correct. "Ja, de bevolkingsdichtheid is hier hoger dan in Genoelselderen. Maar dat is hier wel een stad hé", repliceert hij op een kritiek van Sam Van Rooy.
De kritiek op de digitale dienstverlening door Niel Staes weerlegt De Wever door te wijzen naar de cyberaanval die de digitale dienstverlening in Antwerpen langdurig verstoorde. "Die ontevredenheid van de burger was begrijpelijk, maar we hebben heel veel inspanningen geleverd om dat te counteren. Het gaat absoluut de goede richting uit."
Jonas Rosquin

Marinower verwijt Vlaams Belang dat het plots optreedt als verdediger van de Joden

Naar aanleiding van de interpellatie over antisemitisme heeft Claude Marinower (Open VLD) nog een sneer over voor de Vlaams Belang-fractie. Marinower "blijft er zich over verbazen" dat een fractie (zonder die bij naam te noemen) die 25 jaar geleden er nog voor pleitte om een straat in Antwerpen te vernoemen naar een collaborateur, nu plots in de bres springt voor de joods bevolking. Hij insinueert uit electorale overwegingen.

Sam Van Rooy (VB) repliceert dat er op 25 jaar tijd veel kan veranderen. "In die 25 jaar heeft uw partij massaal moslimjihadisten binnengehaald, decennialang heeft uw partij virulent antisemitisme geïmporteerd. Daardoor zitten wij hier nu vandaag mee." "Bij gelijkblijvend beleid zal het nog veel erger worden in dit land met antisemitisme."
Jonas Rosquin

Stijgend antisemitisme 

Claude Marinower (Open VLD) heeft een interpellatie over antisemitisme, naar aanleiding van een recent rapport van Unia daarover.
20 procent van de meldingen bij Unia gaat volgens Marinower rond antisemitisme en ontkennen van de Holocaust. Volgens de cijfers is er sinds de aanval van Hamas op 7 oktober 2023 een enorme toename van meldingen rond antisemitisme. Marinower stelt dat Joodse inwoners steeds angstiger worden en steeds meer uiterlijke symbolen proberen te verbergen uit angst.
Marinower wil dat er ingezet wordt op hogere meldingsbereidheid van slachtoffers. Volgens Marinower blijft er immers nog veel intimidatie onder de radar.
Marinower hekelt ook dat er maar een bescheiden herdenkingsbordje is aangebracht op de school in Zurenborg waar 82 jaar geleden Joden werden bijeengebracht na een razzia en vervolgens werden afgevoerd naar kazerne Dossin. Hij pleit voor meer herkenbare fysieke herinneringen aan de gruwel van toen in Antwerpse schoolgebouwen.

Sam Van Rooy (VB) pikt aan met de vraag: "Wat onderneemt de stad nog om antisemitisme tegen te gaan?"

Imade Annouri (Groen) hoort ook van joodse "progressieve" vrienden dat ze te maken krijgen met toenemend antisemitisme. "De absolute rode lijn is dat iedereen, van welke geloofsovertuiging ook vrij moet zijn en zich vrij moet kunnen voelen."

Burgemeester De Wever (N-VA) stelt dat de stad "altijd al aandacht heeft gehad" voor dit fenomeen en dat die aandacht nu nog verhoogd is. Volgens De Wever heeft de politie de voorbije jaren "enorme vooruitgang geboekt" om alles in het werk te stellen dat het laagdrempeliger wordt om haatmisdrijven aan te geven. De politie voert ook campagnes rond haatmisdrijven. 
Volgens De Wever wordt er op scholen ingezet op "herinneringseducatie". De koepels hebben zich volgens De Wever geëngageerd om dat in te bedden in het lespakket.
Jonas Rosquin

Agressie en onveiligheid op openbaar vervoer

We zijn toegekomen aan de interpellaties.

Hicham El Mzairh (Vooruit) heeft een tussenkomst naar aanleiding van de toenemende agressie tegen chauffeurs en reizigers van De Lijn. Zo waren er recent onder andere incidenten op Linkeroever en aan het Sint-Jansplein.
El Mzairh vraagt hoe de stad hier op inspeelt. Hoe worden de bezorgdheden van chauffeurs en reizigers behandeld? Mzairh vraagt onder meer om stadstoezichters opnieuw mee te laten rijden op de bussen en trams.

Peter Mertens (PVDA) stelt dat op Linkeroever het gevoel leeft dat er niet opgetreden wordt tegen de jonge vandalen die daar de buurt teisteren. Mertens vindt eveneens dat er meer personeel moet ingezet worden voor de veiligheid op de bussen en trams van De Lijn.

Filip Dewinter (VB) hekelt ook de onveiligheid op het openbaar vervoer. "Daardoor haken heel veel reizigers af." Dewinter vindt ook dat er meer politionele aanwezigheid moet zijn, een BTM-brigade bij de lokale politie naar Brussels model. Dewinter pleit er zelfs voor om naar Frans model het leger te laten patrouilleren in metrostations.

Burgemeester De Wever (N-VA) zegt dat hij "zeer vragende" partij is voor zo'n Bus-Tram-Metro-brigade, "net als voor zoveel zaken die wij als stad niet krijgen van de federale regering", aldus De Wever. De burgemeester zegt er op in te zetten ploegen zo snel mogelijk te sturen naar incidenten en ook het cameranetwerk wordt sterk ingezet. Wat betreft de agressie op Linkeroever, volgens De Wever is er in de wijk officieel geen sprake van een "bende" die daar optreedt. De Wever erkent dat het om een hardnekkig probleem gaat, dat misschien wel toeneemt. Hij heeft het dan over de problemen met daklozen en drugsgebruikers onder meer aan het Sint-Jansplein.

Hicham El Mzairh (Vooruit) steunt de vraag van de burgemeester rond inzet van federale politiekracht bij het openbaar vervoer in  Antwerpen.
Jonas Rosquin

Sam Van Rooy (VB) hekelt "terreuracties" van dierenrechtenactivisten

Sam van Rooy (Vlaams Belang) kaart aan dat twee bekende restaurants, Elfde Gebod en de Rooden Hoed, werden beklad door dierenactivisten. Van Rooy vindt dat dierenrechtenactivisten "steeds driester worden" en zet ze op dezelfde lijn als "klimaattuig". Die terreur lijkt te werken stelt Van Rooy want twee restaurants hebben al laten weten konijn te schrappen van hun kaart. Van Rooy vraagt aan de burgemeester of de zaken goed worden opgevolgd en of de "illegale en intimiderende acties" worden opgevolgd en streng wordt bestraft. Sam Van Rooy gaat er van uit dat het "tuig" "enkel fopstrafjes" zal krijgen.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) stelt dat recente acties van dierenrechtenorganisaties niet werden aangevraagd. Hij stelt dat bij de acties de initiatiefnemers werden opgepakt en dat zij zich bovendien "smalend" opstelden ten aanzien van de politie. Er werden pv's opgesteld voor het bekladden van de gevel van restaurant Rooden Hoed en ook voor het beplakken van een andere restaurantgevel met stickers. Een derde pv werd opgesteld voor een actie in een supermarkt waar actievoerders stickers plakten op producten. 
Jonas Rosquin

Mondelinge vraag over mogelijke sloop ijspiste Antarctica

We zijn toegekomen aan de mondelinge vragen.
Joris Giebens (Groen) mag de spits afbijten met een tussenkomst rond de plannen van Marc Coucke om zijn nieuwe aankoop, schaatsbaan en skipiste Antarctica, te slopen. Giebens vraagt zich af wat de stad weet over de plannen van de ondernemer met de site. Hoe wilt Coucke de site ontwikkelen als recreatiedomein en vraagt zich af of er nog plek zal zijn voor een nieuwe ijspiste.
Schepen van Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder (N-VA) antwoordt dat er geen aanvraag voor sloop van de ijspiste is ingediend. Er is wel telefonisch contact geweest met de dienst vergunningen. "De stad heeft geen weet van de plannen van de bouwheer met de site".
"Da's op zijn minst verrassend te noemen", antwoordt Giebens.
Jonas Rosquin

Groen tegen ontwikkeling aan Posthofbrug

Groen stemt tegen op punt 40 betreffende goedkeuring van het GRUP Posthofbrug (Berchem).
Volgens Joris Giebens (Groen) gaat het "weer om een van die 'postzegelrupjes' op vraag van iets of iemand".
Volgens Giebens is dit Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan geschreven op maat van projectontwikkelaar Iret, die hier mee alle kanten op kan. Giebens brengt in herinnering dat Iret de ontwikkelaar is achter Botanic Sanctuary aan het Mechelseplein. "Die zijn niet vies van wat bouwovertredingen, in de hoop dat het college het wel zal regulariseren".
Giebens vreest dat de ontwikkeling van kantoorruimte en commerciële ruimte verkeersoverlast met zich mee zal brengen en vreest ook impact op natuurgebied Wolvenberg.
Naast Groen stemt ook PVDA tegen.

Schepen Annick De Ridder (N-VA) stelt dat Giebens "fake news" verkondigt. Zij stelt dat er geen negatieve impact is op gebied Wolvenberg.
Jonas Rosquin

Wijken in Ekeren krijgen statuut watergevoelige gebieden

Agendapunten 38 en 39 betreffen de voorlopige aanduiding van de wijken Het Laar en Schoon Schijn Puyhoek in Ekeren als watergevoelige openruimtegebieden. Beide gebieden zijn overstromingsgevoelige gebieden en dit nieuwe statuut zal impact hebben om de mogelijkheid om er in de toekomst te bouwen. 
Jonas Rosquin

Fusie Borsbeek - over te dragen schulden

Groen onthoudt zich rond de regeling die de stad trof met Vlaanderen met betrekking tot de over te nemen schulden die de fusie met Borsbeek met zich meebrengt. De partij was eerder kritisch, maar lijkt ietwat gerustgesteld na de uitleg van schepen van Decentralisatie Koen Kennis (N-VA) eerder op de commissie.
Jonas Rosquin

Eedaflegging schepen Tatjana Scheck

Uitzonderlijk start de avond met de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, waardoor schepen van Sociale Zaken Tatjana Scheck (Vooruit) de eed kan afleggen en zo meteen officieel aangesteld is.
Scheck "zweert de verplichtingen van haar ambt na te komen", waarmee ze aan de slag kan als schepen.
Zij volgt Tom Meeuws op die enkele weken geleden plots ontslag had genomen. Hij was ontevreden over hoe er aan politiek werd gedaan binnen de Antwerpse meerderheid. Scheck neemt de bevoegdheden over van haar voorganger: sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, sociale economie, leefmilieu en erediensten. Zij zat al in de gemeenteraad.
Meeuws nam ook ontslag als gemeenteraadslid. Europees parlementslid Kathleen Van Brempt zal hem vervangen als gemeenteraadslid. Dat gebeurt op de gemeenteraad van maart, want zij kon maandag niet aanwezig zijn wegens een missie in het buitenland. 
Jonas Rosquin
We zijn vertrokken ... 
Jonas Rosquin
De raadsleden zitten klaar, de burgemeester zal elk moment de gemeenteraad voor geopend verklaren.
Het eerste punt op de gemeenteraad wordt de eedaflegging van Tatjana Scheck (Vooruit) als nieuwe schepen van Sociale Zaken.

Nieuwe schepen: Tatjana Scheck (Vooruit) legt de eed af als schepen. Zij vervangt Tom Meeuws (Vooruit) die enkele weken zijn ontslag had ingediend uit onvrede over hoe aan politiek wordt gedaan binnen het schepencollege. Zij is bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw, sociale economie, leefmilieu en erediensten. Scheck wordt ook voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten.

Oppositiepartijen PVDA, Vlaams Belang en Groen hebben enkele vragen bij deze schepenwissel en de crisis binnen meerderheidspartij Vooruit.

LEES OOK. De Vijf zet orde op zaken binnen Antwerpse Vooruit: “N-VA speelde ons uit elkaar omdat we onderling verdeeld waren”

Fusie: De fusie van Antwerpen met Borsbeek heeft enkele gevolgen naar de overname van de schulden door Vlaanderen. Groen had daar vorige week al enkele bedenkingen bij.

LEES OOK. Groen laakt “creatief boekhouden” van Antwerps stadsbestuur, Koen Kennis: “Andere opties waren duurder”

Zorgbedrijf: Het vertrek van CEO van het Zorgbedrijf Johan De Muynck geeft aanleiding tot vragen bij oppositiepartijen Groen en PVDA. De partijen maken zich ook zorgen over de financiële toekomst van het Zorgbedrijf. Het auditcomité stelt dat er kostbare tijd verloren is gegaan om de financiële gezondheid blijvend te kunnen waarborgen. De partijen gaan schepen Els van Doesburg (N-VA) aan de tand voelen.

LEES OOK. Gebrek aan politieke besluitvorming zet toekomst Zorgbedrijf op losse schroeven: “Er gaat kostbare tijd verloren”

Schimmel: Hoe is het gesteld met de sociale woningen in Antwerpen? Die vraag komt er naar aanleiding van de slechte kwaliteit van enkele sociale woningen in de wijk Luchtbal. In elf woningen, die amper acht jaar oud zijn, zijn de muren beschimmeld en bladderen ze af.

LEES OOK. Amper acht jaar oud, maar woningen van Woonhaven op Luchtbal zijn vergeven van de schimmel: “Zo erg dat het op onze adem pakt”

 (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen