Daar waar ze met de machines tussen de bomen proberen te rijden, gaat de grond naar de haaien, zegt Eddy Vanschoenwinkel.
Eddy Vanschoenwinkel

Fruittelers met handen in het haar door nat en zacht weer: "Dit mag niet te lang meer duren"

De natte en zachte februarimaand bezorgt de fruittelers steeds meer kopzorgen. Enerzijds kunnen ze nog niet beginnen met snoeien en bemesten, anderzijds loert het gevaar om de hoek dat de fruitbomen (te) vroeg gaan bloeien, waardoor er een grotere kans is op schade door vorst.   

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt: het is bijzonder nat deze maand. Niet enkel de akkers van de boeren liggen er bijzonder drassig bij: ook de fruittelers krijgen te maken met modder en plassen, waardoor ze niet of nauwelijks met hun machines tussen de fruitbomen door raken.

Daardoor kunnen ze nog niet beginnen te snoeien. Ook het sproeien en bemesten moet nog even wachten.  De tijd dringt, maar net dit jaar wordt de natuur een stuk vroeger wakker, waardoor er nog wat minder tijd overblijft. 

"De knoppen zwellen 2 à 3 weken vroeger dan vorig jaar"

Fruitteler Eddy Vanschoenwinkel uit Wellen ziet dat de knoppen met de bloesems erin al aan het zwellen zijn. "Ze zijn 2 à 3 weken vroeger dan vorig jaar", vertelt hij. Intussen ligt hij achter op schema met de voorbereidende werken: "We hadden al 1 tot 2 keer moeten kunnen spuiten met een kopermiddel om schimmels en dergelijke te bestrijden, maar door het weer kunnen we niet tussen de bomen rijden en spuiten."

Voorlopig is er nog niets aan de hand, maar lang mag het niet meer duren of er is een probleem. "Als het zo extreem weer gaat blijven, komt de oogst misschien in het gedrang. We zullen hoe dan ook dag en nacht moeten doorwerken om alles gedaan te krijgen. Droog weer zou dat zeker wat aangenamer kunnen maken."

En er is nog een probleem, zo vertelde natuurkenner Bartel Van Riet eerder. Hoe vroeger de knoppen van de fruitbomen zouden uitkomen, hoe meer kans er is dat ze door vrieskou beschadigd worden. Want hoe vroeger op het seizoen de bloei, hoe meer kans dat het nog vriest 's nachts.  

BEKIJK - Eddy Vanschoenwinkel zit zo stilaan met de handen in het haar:

Videospeler inladen...

Niet enkel fruittelers, ook kwekers van fruitbomen komen in de problemen door het nat weer. Ze krijgen de bomen moeilijk uit de verzadigde grond en de machines rijden zich om de haverklap vast. Telers en kwekers moeten elkaar dagelijks lostrekken uit de modder.

Eddy Vanschoenwinkel

Meest gelezen