“Hij jaagde al het geld door zijn neus”: dertiger perst gezin af voor bijna 130.000 euro

Alleen al aan goksites schreef de afperser 118.000 euro over.© Shutterstock

Meulebeke -

Een gezin uit Meulebeke verloor samen bijna 130.000 euro aan een agressieve afperser. De 33-jarige M.C. bedreigde hen, stuurde foto’s van wapens en reed een slachtoffer zelfs klem met zijn wagen. Het geld ging volledig op aan zijn gok- en drugsverslaving. M.C. riskeert twee jaar cel.

Jonathan Folens

De beklaagde kwam eind 2020 in contact met de oudste zoon van het gezin die als zelfstandig vloerder werkt. Hij vroeg de man om wat werken uit te voeren bij familie van hem. Op een bepaald moment vroeg M.C. de man om hem vijftig euro te lenen. Het slachtoffer stemde daarin toe, maar het was het begin van een nachtmerrie. “De beklaagde wou steeds meer geld en intimideerde mijn cliënt”, zei de advocaat die de jongeman bijstond.

“Uiteindelijk werd mijn cliënt zware bedreigd. Hij zou zijn kinderen iets aandoen, zijn vingers afknippen, hij stuurde foto’s van wapens, … Mijn cliënt kreeg ook twee keer slagen en werd klemgereden met zijn bestelwagen. Hij ging eraan ten onder. Pas na twee jaar diende hij klacht in maar daarvoor durfde hij niet naar het politiekantoor te gaan. De politie kwam bij het gezin thuis toen net de beklaagde langskwam. Na een schermutseling werd hij gearresteerd.”

Dromen

“De impact voor mijn cliënten is zeer zwaar’, zegt hun advocaat. “Ze hadden allerlei dromen maar nu komen ze nog nauwelijks rond. De gezinswagen is verkocht en mijn cliënt kan de belastingen van zijn zaak niet betalen.”

De oudste zoon en zijn vriendin waren niet de enige slachtoffers van M.C. “‘Als u niet betaalt, dan zal wel iemand van uw familie betalen.’Dat stuurde hij naar mijn cliënten”, zei de advocaat die de ouders en de jongere broer van het gezin bijstaat. “Zodra de zuurverdiende centen van de andere burgerlijke partijen op waren, kwamen ook mijn cliënten in het vizier.”

Wit vergif

De beklaagde zelf erkende de feiten. “Het escaleerde steeds”, zei zijn advocaat. “Hij stond er niet bij stil dat hij hen zoveel geld afhandig maakte. Hij hield geen boekhouding bij, maar jaagde al het geld door zijn neus. Wit vergif, zo noemt hij het nu.”

Naast drugs ging het merendeel van het geld op aan gokken. Uit bankonderzoek bleek dat M.C. maar liefst 118.000 euro overschreef naar gokwebsites. “Ik heb enorm veel spijt”, zei C. zelf. “Het is een schande wat ik gedaan heb. Ik geef toe dat ik drugsverslaafd ben, maar ik ben geen geweldpleger, ik wel hen terugbetalen.”

Zwaar bedrogen

Naast M.C. stonden nog twee andere mannen terecht die, al dan niet opdracht van C., op hun beurt de slachtoffers bedreigden. Zij riskeren elk een jaar cel. Tegen zijn kennis R.D. (32) had C. gezegd dat hij nog geld moest van de slachtoffers en vroeg hem om hen wat bang te maken. D. stelde zich daar geen vragen bij en liet een dreigend audiobericht achter.

“Maar toen hij een bericht kreeg van de slachtoffers dat de situatie net omgekeerd was, heeft hij zich nog geëxcuseerd”, zei de advocaat van D. die de vrijspraak vroeg. “Hij wilde enkel zijn kennis helpen maar voelt zich zwaar bedrogen.”

Vonnis op 25 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen