Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Franse president Macron sluit sturen van westerse grondtroepen naar Oekraïne in de toekomst niet uit

De Franse president Emmanuel Macron sluit het sturen van westerse troepen naar Oekraïne niet uit. "Er is voorlopig geen consensus over, maar we mogen in de toekomst niets uitsluiten", zei hij na een Europese top over steun aan Oekraïne. 

In de Franse hoofdstad Parijs zijn gisteren 20 Europese regeringsleiders bijeengekomen over de oorlog in Oekraïne. Ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski sloot even aan via een videoverbinding. Ze wilden vooral het signaal geven aan de Russische president Vladimir Poetin dat het Westen nog als een blok achter Oekraïne staat.

De Franse president Macron gaf na afloop van de top aan dat hij het sturen van westerse troepen naar Oekraïne niet uitsluit. "We hebben het besproken. Er is voorlopig geen consensus over, maar we mogen niets uitsluiten", zei de Franse president erover. "We moeten er alles aan doen zodat Rusland niet wint."

"Niet meteen grondtroepen en tanks"

Macron is de eerste die het openlijk over het sturen van westerse troepen naar Oekraïne heeft, ook al zegt hij erbij dat er nog geen consensus over is. Maar dat wil niet zeggen dat het dan meteen over een groot aantal grondtroepen en tanks zou gaan. "Er zijn nog veel tussenwegen", zegt VRT NWS-journalist en defensie-expert Jens Franssen in "De ochtend".

Er zouden bijvoorbeeld militairen naar Kiev gestuurd kunnen worden om de hoofdstad beter te beveiligen of om ontmijningsopdrachten uit te voeren. Er zouden ook special forces ingezet kunnen worden om net achter de frontlinie doelwitten aan te duiden. Franssen denkt bijvoorbeeld ook aan de opleiding van Oekraïense militairen die nu in het buitenland plaatsvindt. Die zou naar het westen van Oekraïne kunnen verschuiven, wat een aantal voordelen zou kunnen opleveren.

Dat alles is echter niet zonder gevaar, benadrukt Franssen. "Wanneer je een basis hebt met westerse militairen in het westen van Oekraïne, dan vormt die een doelwit voor Rusland en zal die voorzien moeten worden met luchtafweer. Dus het is wel degelijk een complexe situatie."

Rusland: "Conflict met NAVO onvermijdelijk"

De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin waarschuwt Europese landen ervoor dat ze zich er bewust van moeten zijn dat troepen sturen "absoluut niet in hun belang is". 

Hij zegt ook dat een conflict tussen Rusland en de NAVO "onvermijdelijk" zou zijn als Europese NAVO-lidstaten troepen zouden sturen.

Volgens Oekraïne toont de opmerking van Macron dan weer dat er bewustzijn is dat de militaire agressie van Rusland ook voor Europa gevaarlijk is. 

Maar de leiders van verschillende Europese landen en de NAVO hebben vandaag benadrukt dat ze niet van plan zijn om troepen naar Oekraïne te sturen.

Beluister een gesprek met VRT NWS-journalist en defensie-expert Jens Franssen:

Meest gelezen