© Bart Dewaele

Tihange 1 krijgt eindelijk groen licht voor heropstart

De nucleaire waakhond FANC heeft het licht op groen gezet voor de heropstart van kernreactor Tihange 1. Dat meldt uitbater Engie Electrabel. De reactor lag al stil sinds september vorig jaar.

Reactor Tihange 1 werd begin september stilgelegd nadat tijdens bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site een gebouw was beschadigd.

De heropstart werd herhaaldelijk uitgesteld, de laatste keer tot eind mei. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft nu uiteindelijk toelating gegeven voor de heropstart, aldus Engie Electrabel. Naar schatting op 24 mei zal Tihange 1 opnieuw aan het net worden gekoppeld.

Naast de herstelling van de vloerplaat in het beschadigde bijgebouw, werden ook analyses gedaan en verstevigingswerken uitgevoerd die nodig waren voor de heropstart, aldus nog Engie Electrabel. Dit werd gedaan onder controle van het FANC en zijn technisch filiaal BEL V.

“De ondernomen acties garanderen dat de eenheid in alle veiligheid kan werken. Ze garanderen ook de verwachte seismische weerstand van de gebouwen. ENGIE Electrabel heeft aan alle eisen van de veiligheidsautoriteiten voldaan, die op basis hiervan hun goedkeuring voor de heropstart hebben gegeven”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer