© via REUTERS

Amerikaanse luchtvaartautoriteit stelt problemen vast bij kwaliteitsbewaking Boeing

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft systematische tekortkomingen vastgesteld bij de kwaliteitsbewaking van vliegtuigbouwer Boeing.

Bron: BELGA

In de afdelingen voor commerciële vliegtuigen vond de FAA-commissie geen gestandaardiseerde en duidelijke manier voor werknemers om tekortkomingen op het vlak van kwaliteit te rapporteren. Het personeel begrijpt niet hoe ze de verschillende rapporteringssystemen moeten gebruiken, en welk systeem wanneer gebruikt moet worden, blijkt uit het maandag gepubliceerde rapport. 

“De procedures en opleiding zijn complex en veranderen de hele tijd, wat leidt tot verwarring bij het personeel, vooral tussen verschillende werkplekken en groepen werknemers”, staat in het rapport te lezen. “De experten stelden ook een gebrek aan bewustzijn vast over veiligheidsgerelateerde statistieken op alle niveaus van het bedrijf.”

Gesprekken met het personeel deden ook vragen ontstaan of zij negatieve gevolgen vrezen als ze kwaliteitsproblemen intern melden. De commissie zegt bezorgd te zijn dat Boeing-medewerkers ontmoedigd worden om problemen te melden. 

Als deel van het onderzoek had de commissie Boeing gevraagd om te bewijzen dat veiligheid een topprioriteit is. Maar documenten, interviews en gesprekken toonden niet aan dat het bedrijf zich daarvoor zo hard inzette als het zelf beweerde.

“Maatregelen getroffen”

In een antwoord op de bevindingen laat Boeing alvast weten dat het maatregelen heeft getroffen om zijn kwaliteitscultuur te verbeteren. 

Na een incident met een Boeing 737-9 Max begin dit jaar staat de vliegtuigbouwer onder verhoogde druk. Een paneel kwam toen in volle vlucht naar beneden. De National Transportation Safety Board (NTSB) zei na onderzoek dat twee bevestigingsbouten ontbraken. CEO Dave Calhoun nam de verantwoordelijkheid voor de fout.

Het FAA-onderzoek begon al eerder, in maart vorig jaar. Individuele incidenten, zoals dat van begin dit jaar, hoorden niet tot hun mandaat, maar problemen die bekend raakten, vergrootten de bezorgdheid van de luchtvaartautoriteit wel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer