© ANP / Harold Versteeg

Na stopzetting van verkoop roept producent Babboe nu ook enkele bakfietsmodellen terug

Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

Bron: BELGA

De modellen mogen niet meer worden gebruikt. Babboe start dinsdag, in afstemming met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), een terugroepactie in Nederland. Eigenaren van deze fietsen krijgen een vervanging of een ander passend alternatief aangeboden. Daarnaast zal er een compensatie worden gegeven.

Midden februari meldde Babboe al dat de verkoop van enkele modellen moesten worden stopgezet nadat er heel wat klachten binnenkwamen en de NVWA aangaf dat het bedrijf te weinig informatie kon geven over de veiligheidsrisico’s van bepaalde modellen.

Volgens de NVWA had Babboe de defecten zelf moeten melden, maar deed het bedrijf dat niet. “Daarmee hebben ze de wet overtreden”, aldus een woordvoerder. De Babboe-bakfietsen mogen pas worden verkocht wanneer het bedrijf heeft aangetoond dat de fietsen veilig zijn. “Het kwalijke is dat ze grote risico’s hebben gelopen met de veiligheid, niet alleen van volwassenen maar ook van kinderen. Dit had tot zware ongevallen kunnen leiden, vooral in de grote steden. Voor zover wij weten is dat niet gebeurd, maar ze hebben grote risico’s genomen.”

Babboe besloot de verkoop van al z’n bakfietsen tijdelijk stop te zetten. En afgelopen vrijdag berichtte Babboe dat er gewerkt werd aan een oplossing. Intussen worden de CITY, CITY E, MINI en MINI E modellen teruggeroepen. Ook in ons land zijn de fietsen populair.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer