Veiligheid

Babboe lanceert terugroepactie van bakfietsmodellen City en Mini

© Sarah Van den Elsken

De Nederlandse producent Babboe roept de bakfietsmodellen City en Mini terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen City, City E, Mini en Mini E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf.

loa

De afgelopen jaren zijn honderden frames van Babboe-bakfietsen gebroken. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat het bedrijf “de wet overtrad” omdat het de defecten niet gemeld heeft. De verkoop van Babboe-fietsen is bij onze noorderburen voorlopig verboden. Het merk zal eerst moeten aantonen dat de fietsen veilig zijn.

Nu heeft Babboe aangekondigd dat de City, City E, Mini en Mini E niet meer gebruikt mogen worden. Het bedrijf begint dinsdag, in samenspraak met de NVWA, een terugroepactie in Nederland. In een video, waarin Babboe excuses aanbiedt, zegt directeur Gerard Feenema dat ook in andere landen een terugroepactie op poten zal worden gezet.

Ook in België rijden veel mensen met een Babboe-fiets rond. Directeur Feenema zegt dat de eigenaars van de teruggeroepen fietsen een vervangfiets of een ander passend alternatief aangeboden krijgen. Daarnaast zal er een compensatie worden gegeven. Hoewel de andere modellen van Baboe niet worden teruggeroepen, wordt het nog steeds aangeraden om ze aan de kant te houden.

In ons land is de verkoop van Babboe nog niet verboden, er loopt wel een onderzoek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.