GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Nieuwe verlichting voor Eksels ontmoetingscentrum zorgt voor besparing, maar hoeveel is niet duidelijk

Hechtel-Eksel
Meerderheid: HE (15)Oppositie: Cd&v (4), onafhankelijke (2), Groen (1), Vooruit (1)

De Geer: Het gemeentebestuur wil verder inzetten op duurzaamheid met de verlichting in het Ekselse ontmoetingscentrum De Geer om te vormen naar LED-verlichting. “Deze relighting zorgt voor een lager energieverbruik, en de nieuwe technieken verhogen het comfort van de gebruikers”, motiveerde schepen voor Openbare Werken William Linmans (HE). Het beleid wil werken via de raamovereenkomst van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) dat het mandaat krijgt om als aankoopcentrale op te treden namens de gemeente. De kostprijs wordt geraamd op ruim 46.000 euro, inclusief BTW. Oppositieraadslid Raf Truyens (cd&v) wilde weten welke besparing met deze investering zal worden gerealiseerd. Schepen Linmans antwoordde dat er die sowieso zal zijn, maar dat een vergelijking pas gemaakt kan worden na een eerste jaar ingebruikname. Raadslid Marc De Pachter (Vooruit) reageerde verbaasd. “Een prognose van de besparing zou het uitgangspunt moeten zijn van een dergelijke dossier.” Raadslid Jan Vangenechten (cd&v) informeerde of er ook aandacht is voor de aanwezige toneelverlichting en de versleten theaterdoeken. “Er wordt nog gezocht naar de best duurzame oplossing voor volgspots zonder in te boeten aan lichtsterkte”, aldus schepen Linmans. Schepen Kelly Leenaerts (HE) vulde aan dat de plaatsing van nieuwe theaterdoeken wordt onderzocht.

Sporthal: Oppositieraadslid Jo Bollen (cd&v) informeerde naar het aanpakken van enkele gebreken aan de sporthal, en vroeg extra aandacht voor de veiligheid. “Niet alleen laat de verlichting in sommige hoeken te wensen over, maar ook het dak is al een tijd lek.” Schepen William Linmans reageerde dat na De Geer de relighting van de sporthal op de planning staat. “We zullen een moment moeten kiezen waarin we de clubs het minst hinderen. En het dak toont scheuren. We hebben al meerdere keren herstellingen laten uitvoeren. We zijn aan het bekijken om het dak volledig te vervangen. Maar dan zal de sporthal natuurlijk een tijd buiten gebruik zijn.”

Muziek: Raadslid Marc De Pachter (Vooruit) deed het voorstel om de rock- en popgeschiedenis van de gemeente aan te bieden via een wandel- en fietstocht van Belpop Bonanza. “Het boek ’Van Geys tot Goossens’ geschreven door onze inwoner Dirk Neyens zou eventueel als bron kunnen dienen”, stelde De Pachter. Schepen voor Toerisme Nele Lijnen (HE) vond het zeker de moeite om te laten uitzoeken. (gvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer