"Koppel data rijbewijzen aan slimme camera's": Kamercommissie bekijkt wetsvoorstellen tegen hardleerse overtreders  

In de Kamercommissie Mobiliteit worden vandaag wetsvoorstellen bekeken die hardnekkige verkeersovertreders zwaarder moeten bestraffen. Het gaat onder meer over het omzeilen van een rijverbod. Zondag nog reed een dronken bestuurder zonder geldig rijbewijs 2 fietsers dood in Gent

Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) dient de voorstellen in. Hij pleit ervoor dat data of gegevens over rijbewijzen gekoppeld worden aan ANPR-camera's (slimme camera's die nummerplaten registeren, red.). Daarmee kan de politie gerichte controles doen op de geldigheid van rijbewijzen. Er loopt al een proefproject in Antwerpen.

Ook op de agenda van de commissie: het omzeilen van het alcoholslot. "Via het voorstel gaan we recidivegedrag inschrijven. Wie de verplichting van het alcoholslot herhaaldelijk negeert, riskeert voortaan een extra bestraffing", legt Van den Bergh in "De ochtend" (Radio 1) uit.

Hij ijvert al 20 jaar voor verkeersveiligheid, denk maar aan het rijbewijs met punten. Van den Bergh vindt het bijzonder frustrerend dat dat rijbewijs er niet door komt. "De perceptie is dat het een bestraffende maatregel is, maar het is een preventieve maatregel. Dat mensen zich ervan bewust worden", aldus Van den Bergh.  

Een rijverbod en toch een autoverzekering?
Een rijverbod en twee veroordelingen voor rijden onder invloed. Toch beschikte de dader van het dodelijke ongeval in Gent over een ingeschreven en verzekerde auto. Hoe komt het dat verzekeraars geen weet hebben van veroordelingen? 

Koepelorganisatie Assuralia verduidelijkt: "De verzekeraar kan kijken in je verleden naar ongevallen, maar kan niet nakijken of je juridische veroordelingen op je naam hebt staan. Een verzekeraar heeft geen toegang tot gegevens op een strafblad." Dat heeft te maken met privacyredenen en allerlei wettelijke toelatingen.

HERBELUISTER - Hier het volledige gesprek met Jef Van den Bergh in "De ochtend":

Meest gelezen