Afgelopen nacht werd er opnieuw door Israël gebombardeerd in Rafah, een van de zones die aanvankelijk ‘veilig’ moest zijn.© REUTERS

Mogelijk staakt-het-vuren tegen volgende maandag, volgens Biden: dit staat in het ontwerpakkoord

De Amerikaanse president Joe Biden is hoopvol dat er maandag een staakt-het-vuren kan ingaan. Er zou een voorstel zijn voor een pauze van alle militaire operaties van 40 dagen en een uitwisseling van gegijzelden en gevangenen. Dat meldt Reuters. Maar Hamas zegt zelf nog geen voorstel te hebben ontvangen.

lto

Een hooggeplaatste bron vertelde Reuters dinsdagochtend wat het voorgestelde staakt-het-vuren-akkoord zal inhouden. Zo zouden verwoeste bakkerijen en ziekenhuizen hersteld moeten worden, zouden dagelijks 500 hulpvrachtwagens de Gazastrook moeten binnenkomen en zouden er duizenden tenten en caravans geleverd moeten worden zodat de ontheemden ondergebracht kunnen worden.

In het ontwerp staat ook dat Hamas 40 Israëlische gijzelaars zou vrijlaten, waaronder vrouwen, kinderen onder de 19, ouderen boven de 50 en zieken. Israël zou ongeveer 400 Palestijnse gevangenen vrijlaten en hen niet opnieuw zou arresteren, vertelde de bron aan Reuters.

De besprekingen over een bestand in Gaza lijken de meest serieuze poging in weken te zijn om de gevechten in de gehavende Palestijnse enclave te stoppen en de vrijlating van Israëlische en buitenlandse gijzelaars te bewerkstelligen.

Bemiddelaars hebben hun inspanningen opgevoerd om een staakt-het-vuren in Gaza te bereiken in de hoop een Israëlische aanval op de zuidelijke stad Rafah, waar meer dan een miljoen ontheemden onderdak vinden, af te wenden.

Hamas liet echter weten aan Sky News dat het nog geen formeel voorstel heeft gekregen in verband met het staakt-het-vuren.

Maandag of tegen de ramadan

Wanneer het staakt-het-vuren zal ingaan, is momenteel nog niet duidelijk maar de Amerikaanse president Joe Biden is hoopvol dat het maandag misschien al kan. “Mijn hoop is dat we volgende week maandag een staakt-het-vuren hebben ... mijn nationale veiligheidsadviseur vertelt me dat we er dichtbij zijn”, zei Joe Bident in New York maandag na een verschijning in NBC’s ‘Late Night’.

Anderzijds sprak hij ook van een pauze vanwege de ramadan. “De ramadan komt eraan en de Israëli’s hadden afgesproken dat ze geen operaties zouden uitvoeren tijdens de ramadan, om ons de tijd te geven alle gijzelaars vrij te krijgen die worden vastgehouden door de Palestijnse islamistische beweging Hamas.” De ramadan zou naar verwachting moeten beginnen op de avond van 10 maart en eindigt op de avond van 9 april.

Afgelopen weekend keurde het Israëlische oorlogskabinet de algemene voorwaarden goed van een deal om de gevechten enkele weken te pauzeren in ruil voor de vrijlating van gijzelaars in Gaza. In een langdurige poging om een wapenstilstand tot stand te brengen, hebben Egypte, Qatar, de Verenigde Staten, Frankrijk en anderen als bemiddelaars opgetreden voor Israël en Hamas.

Joe Biden tijdens de opnames van ‘Late night’ in New York.© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer