© Shutterstock

Steeds meer “eeuwige” PFAS-chemicaliën in Europees fruit en groenten: enkel Nederland doet het slechter dan België

Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo’s melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de twintig onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.

lto
Bron: BELGA

De ngo’s voerden een analyse uit op de officiële data van de nationale monitoringprogramma’s van pesticidenresidu’s in voeding in de lidstaten. Het gaat om 278.516 stalen van fruit en groenten. Tussen 2011 en 2021 nam het volume van fruit dat gecontamineerd is met PFAS toe met 220 procent.

Vooral zomerfruit blijkt getroffen, zoals aardbeien (37 procent in 2021), perziken (35 procent) of abrikozen (31 procent), blijkt uit het rapport dat dinsdag gepubliceerd werd. Het rapport is afkomstig van verschillende organisaties, waaronder het Pesticide Action Network (PAN) Europe, dat in november 2023 al een eerste studie over het onderwerp publiceerde.

Groenten zijn verhoudingsgewijs minder vervuild. Daar is er wel een stijging van 247 procent op tien jaar. Andijvie (42 procent) en komkommer (30 procent) waren het vaakst gecontamineerd in 2021.

België en Nederland

Van de twintig onderzochte EU-landen zijn fruit en groenten uit Nederland (27 procent), België (27 procent), Oostenrijk (25 procent), Spanje (22 procent), Portugal (21 procent), Griekenland (18 procent) en Frankrijk (17 procent) het vaakst vervuild met PFAS. 

PFAS danken hun bijnaam van ‘forever chemicals’ aan het feit dat ze bijna niet afbreekbaar zijn van zodra ze in het milieu terechtkomen - en in sommige gevallen een nefaste impact hebben op de gezondheid. Ze worden gebruikt in de industrie, maar ook in consumentenproducten, zoals antiaanbaklagen van pannen. Daarnaast gebruikt de landbouw de substanties. Uit het rapport blijkt dat de PFAS die het vaakst gebruikt worden in de landbouw de fungicide fluopyrame zijn, insecticide flonicamide en fungicide trifloxystrobine.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer