Twee paarden stierven, een derde is er slecht aan toe.© Dirk Roefflaer

Zware dierenverwaarlozing in Tongeren: twee paarden sterven, derde is graatmager

Tongeren -

In een weide langs de Oude Blaarstraat in Tongeren is dinsdag een extreem geval van dierenverwaarlozing ontdekt. Twee paarden werden dood teruggevonden. Een derde merrie werd uitgemergeld naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder gebracht.

Dirk Roefflaer/Olivier Simons

De drie paarden, die minstens 25 jaar oud zijn en vroeger nog in de hippodroom hebben gelopen, stonden in een grote moerassige weide vlakbij het natuurgebied De Kevie. In het verleden dienden buurtbewoners al meermaals klacht in bij de lokale politie Tongeren-Herstappe omdat de paarden zwaar verwaarloosd werden. Ze stonden tot aan hun knieën in de modder met lange onverzorgde hoeven.

“Sinds december 2020 krijgen we inderdaad regelmatig oproepen binnen”, zegt Geert Luypaert, korpschef van de politie Tongeren-Herstappe. “Het patroon is telkens hetzelfde. Na een klacht van buurtbewoners gaan we ter plaatse en lichten we Dierenwelzijn in. De eigenaar krijgt maatregelen opgelegd, maar die worden maar deels opgevolgd, waardoor we opnieuw moeten komen.”

Veearts

“Net voor het weekend gingen we opnieuw naar de weide, maar toen kregen we door omstandigheden geen toegang. Daarom keerden we dinsdag terug met het oog op een inbeslagname. Maar het was al te laat.” Buurtbewoners hadden al gezien dat een paard dood in de stal lag, en de politie vond het tweede paard in de weide. Het derde, overlevende paard stond angstig en bekommerd in de stal. De politie alarmeerde het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Een veearts kwam langs om het derde paard te verdoven, zodat het vervoerd kon worden naar het opvangcentrum.

“De merrie is erg onderkomen”, zei de veearts. “Ze is heel braaf. We gaan haar grondig nakijken en goed verzorgen. Hierna is het aan Dierenwelzijn en de politie om te beslissen over haar toekomst.” De precieze doodsoorzaak van de paarden is nog onbekend. “Het is niet duidelijk of ze stierven door ontbering, leeftijd of een combinatie van de twee”, zegt korpschef Luypaert. “Dat zal uit verder onderzoek moeten blijken. Daarna beslist het parket Limburg over de straf die de eigenaar zal krijgen.”

© Dirk Roefflaer

De politie Tongeren-Herstappe is ter plaatse. Een veearts komt het paard onderzoeken en verdoven.© Dirk Roefflaer

© Dirk Roefflaer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer