Hoe kon bestuurder (45) die twee wielertoeristen doodreed zonder geldig rijbewijs toch auto laten inschrijven en verzekeren?

Hoewel de bestuurder die zondag twee wielertoeristen doodreed in Gent al tien jaar geen geldig rijbewijs meer had, reed hij toch nog rond met een wagen die hij op eigen naam had laten inschrijven én verzekeren. Hoe kan dat?

Michaël Temmerman

LEES OOK. Man (45) die twee wielertoeristen doodreed, is alcoholverslaafde binnenschipper: “Hij had mij beloofd niet meer in zijn auto te stappen”

De 45-jarige man uit Gent werd in het verleden al drie keer veroordeeld voor verkeersinbreuken en rijden onder invloed. Zijn laatste rijverbod dateerde van 2014: hoewel het maar voor 45 dagen gold, moest hij als extra voorwaarde ook slagen voor enkele medische en psychologische proeven om zijn rijbewijs terug te krijgen. Hij legde die proeven echter nooit af, waardoor hij dus al tien jaar geen geldig rijbewijs meer had. Toch bleef hij al die tijd ongestoord met de wagen rijden.

Een dag na de feiten bevestigde advocaat Marc Schollier dat zijn cliënt afgelopen zondag met zijn eigen wagen rondreed, die op zijn naam was ingeschreven én verzekerd. “Ik kan dat ook alleen vaststellen en daar vragen bij stellen”, aldus Schollier. “Misschien schort er iets aan de screening door de verzekeringsmaatschappijen.”

“Ben je eerder al veroordeeld voor verkeersinbreuken? Is je rijbewijs nog geldig? Een verzekeraar zal het je normaal gezien wel vragen tijdens het gesprek, maar kan die zaken niet controleren.”

Barbara Van Speybrouck

Verzekeringskoepel Assuralia

Verzekering

Bij verzekeringskoepel Assuralia klinkt het dat er wel degelijk controles gebeuren, maar dat een verzekeraar niet zomaar tot alle gegevens toegang heeft. “Als je een autoverzekering wil aangaan, zal de verzekeraar je verschillende gegevens opvragen, ook over je rijbewijs”, zegt woordvoerder Barbara Van Speybrouck. “Sinds wanneer heb je een rijbewijs? Wat is de uitgiftedatum ervan? Wat is het nummer? Op basis daarvan kan de verzekeraar je schadeverleden inkijken en zien of je al veel ongevallen hebt gehad om op basis daarvan jouw premie te bepalen.”

Wat je verzekeraar niet kan zien, is je juridische verleden. “Ben je eerder al veroordeeld voor verkeersinbreuken? Is je rijbewijs nog geldig? Die zaken zal de verzekeraar normaal gezien wel vragen tijdens het gesprek, maar hij kan die niet controleren.”

Volgens Thomas De Spiegelaere van de FOD Mobiliteit is er ook een belangrijk onderscheid tussen geen rijbewijs of geen geldig. “Als er een levenslang rijverbod wordt uitgesproken, vervalt je rijbewijs”, zegt hij. “Als het om een tijdelijk verbod gaat, blijft je rijbewijs wel bestaan, maar is het niet geldig tot opnieuw aan alle opgelegde voorwaarden is voldaan.”

Van Speybroeck van Assuralia benadrukt overigens dat de slachtoffers vergoed zullen worden via de autoverzekering van de man. De verzekeraar zal wel 31.000 euro kunnen terugvorderen van de Gentenaar omdat die dronken was achter het stuur en zonder geldig rijbewijs reed. Als blijkt dat de man zijn verzekeraar bewust zou hebben misleid, kan het teruggevorderde bedrag nog fors oplopen.

LEES OOK. Grote verslagenheid bij brandweervrienden na overlijden van Steven (45): “Hij was enthousiast, gemoedelijk en door iedereen graag gezien” 

Inschrijving

Bij de FOD Mobiliteit klinkt het dat er tijdens de inschrijvingsprocedure geen controle is op het rijbewijs. “Dat komt omdat strikt genomen het voertuig ingeschreven wordt en niet zozeer de bestuurder”, aldus De Spiegelaere. “Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan een leasingmaatschappij. Het is niet omdat de titularis daarvan een voertuig inschrijft, dat hij ook de bestuurder is.”

Conclusie

De ene controleert er niet op en de andere kan er niet op controleren. Terwijl de verzekeraar bepaalde zaken wel opvraagt bij het afsluiten van een autoverzekering en het strafbaar is om een valse verklaring af te leggen, blijft hij altijd afhankelijk van de eerlijkheid van diegene die de verzekering wil afsluiten.

LEES OOK. Rijverbod en boetes haalden niets uit, maar hoe moeten we dan wel omgaan met hardleerse verkeersovertreders?

LEES OOK. STANDPUNT. Wat met de tikkende tijdbommen die elke dag nog de baan opgaan?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER