Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub en Daniela Klette, op foto's uit de jaren 80.

Terroriste van Rote Armee Fraktion is na tientallen jaren opgepakt in Berlijn

In de Duitse hoofdstad Berlijn is Daniela Klette gearresteerd, die deel uitmaakte van de terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF). "RAF-gepensioneerde" Klette leefde tientallen jaren lang ondergedoken, maar bleef ook dan roofovervallen plegen.

De arrestatie van Daniela Klette, gisteravond in Berlijn, werd bevestigd door het gerecht in Verden, in het noorden van Duitsland, na berichten in de Duitse media. 

Samen met Ernst-Volker Staub en Burkhard Garweg is Daniela Klette een van de leden van de voormalige Rote Armee Fraktion waar de Duitse politiediensten al jarenlang jacht op maken.

De drie worden verdacht van verschillende gewapende overvallen in het noorden van Duitsland, waarvan de laatste in 2016 werd gepleegd. Ook worden ze verdacht van zeker 1 poging tot moord.  

Derde generatie

Klette en de twee mannen behoren tot de derde generatie van de Rote Armee Fraktion. De extreemlinkse terreurgroep is verantwoordelijk voor tientallen aanslagen in Duitsland, vooral in de jaren 70 en 80.

Daniela Klette op een foto uit 1988.
1988 AP

De derde generatie van de RAF zou verantwoordelijk zijn voor de moorden op Alfred Herrhausen, het toenmalige hoofd van Deutsche Bank, en Detlev Karsten Rohwedder, het hoofd van de Treuhandanstalt. Dat was een West-Duitse organisatie die na de val van de Muur de Oost-Duitse bedrijven moest privatiseren.

De moord op Rohwedder (april 1991), vanuit zijn tuin doodgeschoten aan zijn bureau in zijn huis in Düsseldorf, was de laatste moordaanslag van de RAF.

Klette wordt ook verdacht van betrokkenheid bij een aanslag op de ambassade van de Verenigde Staten in Bonn op 13 februari 1991, ten tijde van de eerste Golfoorlog.

"RAF"-gepensioneerden blijven actief

Sinds 1998 is de RAF opgeheven, vandaar dat Klette, Staub en Garweg de bijnaam "RAF-gepensioneerden" kregen. Het trio leefde jarenlang ondergedoken, maar bleef intussen overvallen plegen.

In 2016 kwamen ze ineens weer in het nieuws. toen op een vluchtauto DNA-sporen werden gevonden die aan hen werden gelinkt. Het gerecht verdenkt hen van een poging tot moord en een reeks ernstige overvallen die tussen 1999 en 2016 werden gepleegd.

De overvallen zouden niet politiek gemotiveerd zijn geweest, maar dienden om hun ondergrondse leven te financieren.

Meest gelezen