© BELGA

VRT verdedigt zich na (te late) uitzending Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne: “Eurosport had die beelden helemaal niet mogen uitzenden”

Het was dit weekend iets wat vele wielerfans tegen de borst stootte: de uitzendingen van de Omloop het Nieuwsblad en die van Kuurne-Brussel-Kuurne op VRT 1 hadden een te laat aanvangsuur. Sporza legt uit hoe dat komt.

Jens Heylen
Bron: Sporza

In de Omloop het Nieuwsblad ontvouwde er zich op 140 kilometer van de meet al een kopgroep. Een ontwikkeling die niet live op de buis te zien was, de uitzending van Sporza stond namelijk pas om 13u30 op het programma. Alvorens naar de realtime wedstrijdbeelden over te gaan, volgde er vanaf dan eerst nog een voorbeschouwing. Op die manier werden slechts de laatste 75 kilometers integraal uitgezonden.

“Dat heeft alles te maken met de locatie”, legt Jurgen Switsers, chef live bij Sporza, in een officiële mededeling op de website uit. “Die is in tegenstelling tot heel wat andere sporten niet op een vaste plek, maar langs een openbaar parcours. De captatieploeg wordt zo een reizend gezelschap. Bestaande uit meerdere motoren, een helikopter en een relaisvliegtuig, dat maar een beperkt aantal uren in de lucht kan hangen.”

“Daarnaast zijn ze ook niet echt flexibel in te zetten”, gaat Switsers verder. “Breekt een koers vroeg open, dan kan het vliegtuig niet sneller de lucht in want je zit met strenge regels rond de opstijgslots.”

Geldkwestie

Bovendien wijst Sporza op het bijhorende kostenplaatje. “Koers in beeld brengen is een dure productie, dat is nu eenmaal de realiteit”, aldus Switsers. “Een wedstrijd van vijf uur volledig uitzenden, dat zorgt voor een hoog oplopende technische- en personeelskost. We moeten de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk inzetten, waardoor de focus logischerwijs ligt op de finale.”

Iets wat vooral tijdens de Omloop het Nieuwsblad in schril contrast lag bij Eurosport, waar de koerssituatie wél al getoond werd. Dat commentator Karl Vannieuwkerke bij aanvang van de uitzending op VRT 1 al “een halfuur met open mond zat te kijken naar binnen sijpelende beelden”, riep bij velen vraagtekens op. Sporza verklaart dat het in dat geval ging over repetitiebeelden.

“Tijdens een standaardprocedure gaat een halfuur voor de uitzending het vliegtuig in de lucht. Een kwartier vooraf worden er (test)beelden gedraaid om de apparatuur en communicatie te testen. Alleen is dat materiaal nog niet bedrijfszeker genoeg om uitgezonden te worden. Dat Eurosport de wedstrijdbeelden wel al uitzond, was tegen de vooraf gemaakte afspraken.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer