Het Berlaymontgebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie. / Kolonel Johan Gallant, professor Ballistiek & Wapensystemen aan de Koninklijke Militaire School.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Berlaymontgebouw in Brussel, het hoofdkantoor van de Europese Commissie. / Kolonel Johan Gallant, professor Ballistiek & Wapensystemen aan de Koninklijke Militaire School. © RV/Belga

Moeten we schrik hebben voor gevechtdrones boven onze hoofden? “IS is meester geworden in het ombouwen en gebruiken van kleine commerciële drones”

De Europese Commissie wilt haar hoofdkantoor in Brussel wapenen tegen drones zodat er niet kan gespioneerd worden met zulke toestellen. Het is niet dat ze een aanslag vrezen, maar terreurorganisaties worden wel steeds beter in het bouwen van kleine drones die zoiets kunnen. Wat is nu precies de impact van die drones? En hoe moet je ze tegenhouden? Drone-experten Alain De Neve en Johan Gallant over het (nieuwe) gevaar in de lucht.

12 reacties

  • Patrick feliers

    2 maanden geleden
    De proffesor heeft gelijk ,we moeten zeker bang zijn van deze technologie , we zien deze al 5, 5 maand , nog het ergste is dat ministers zoals Van Tichelt , Verlinden en Dedonder er geen oren naar hebben .
  • Gino Denil

    2 maanden geleden
    Piccolissimo van de University of Pennsylvania was in 2016 al de kleinste zelfaangedreven bestuurbare drone. Verkrijgbaar in twee maten, een kwartmaat met een gewicht van minder dan 2,5 gram en een grotere, bestuurbare die 2 gram zwaarder is. Er was eerder ook al de Robobee, ter grootte van een 1 cent stukje van de Harvard University gebaseerd op de bouw en vliegwijze van insecten.
  • Stephan Priem

    2 maanden geleden
    Had Oekraïne een performante luchtmacht dan had de oorlog al beslist geweest. Lucht overwicht is sinds WO II belangrijker dan ooit.
  • Henri Brand

    2 maanden geleden
    Gelukkig zijn er experten om ons op het verkeerde been te zetten.
  • Jean Donny

    2 maanden geleden
    Ik denk van wel, is een handig moeilijk te bestrijden wapen. Toegankelijk voor iedereen en iet erg duur.