Archiefbeeld.© BELGAIMAGE

Dakloze dertiger uit Wellen bestelt pakketjes met inloggegevens die hij sprokkelde via Telegram

Wellen -

Een 37-jarige Wellenaar riskeert twee jaar cel omdat hij tientallen bestellingen deed bij webshops op naam van andere mensen. De goederen, waaronder kleding, laptops en smartphones betaalde hij niet, maar verkocht hij wel door. “Ik kon die mensen hun gegevens downloaden via de Telegram-app.”

Shauni Deferm

De feiten dateren van 2022 en 2023. De dertiger was dakloos en drugsverslaafd. Met een uitkering van amper 700 euro kwam hij naar eigen zeggen vaak centen te kort. Om extra geld te verdienen, had hij een opvallend plan bedacht. “Ik probeerde dingen te bestellen zodat ik geld kon verdienen om te overleven”, sprak de man voor de Tongerse rechter.

Hij kon via verschillende groepen in de Telegram-app documenten downloaden met tientallen inloggegevens van accounts op webshops zoals Zalando en Bol. Via die profielen bestelde de man laptops, gsm’s, oplaadkabels en smartwatches van onder andere Apple. Op kledingswebshops bestelde hij nieuwe outfits. De goederen werden niet betaald, maar wel doorverkocht.

Adres van vriendin en broer

Omdat de man geen vast adres had, liet hij de pakketten in postpunten leveren en schakelde hij twee vrouwen, waaronder zijn vriendin, en zijn broer in. Ook zij moesten zich voor de Tongerse rechter verantwoorden. “Ik heb hem indertijd opgevangen, want hij kon nergens terecht”, klonk het bij de vrouw, waarbij de vonk pas oversloeg na de arrestatie van de dertiger.

“Af en toe vroeg hij dan of hij pakketjes mocht laten leveren op mijn adres. Ik heb dat toegestaan, maar toen ik te weten kwam waar hij me bezig was, hebben we serieus ruzie gemaakt.” Hetzelfde verhaal klonk bij zijn broer. “Pas toen hij een laptop liet leveren, viel mijn Frank. Ik heb toen mijn huissleutel teruggevraagd”, sprak de man.

Drugsdossier

Uiteindelijk kwam alles aan het licht toen de dertiger, die sinds juni vorig jaar in voorhechtenis zit, in een drugsdossier belandde en zijn telefoon werd uitgelezen. “De politie kon er niet naast kijken. In zijn telefoon vonden ze een massa gegevens en berichten terug. Dit is het topje van de ijsberg. Het gaat om nog veel meer bestellingen”, aldus de procureur die meer dan 15 feiten opsomde.

Er zouden ook tal van bestellingen geannuleerd zijn. “Maar die pogingen hebben we niet allemaal kunnen uitpluizen”, stelt de aanklager die voor de dertiger een celstaf van twee jaar en een geldboete van 1.200 euro eist. De twee vrouwen en zijn broer riskeren elk 10 maanden cel en een geldboete van 800 euro.

De raadsman van de dertiger, meester Peter Donné, verwijst naar de veroordeling tot dertig maanden die zijn cliënt in december opliep in het drugsdossier. “Drugs vormen de basis voor dit dossier, omwille van het geldgebrek. Er is eenheid van misdadig opzet”, klonk het. Meester Nick Meyers, die optreedt voor de vriendin van de dertiger, vraagt de vrijspraak en stelt dat zijn cliënte niets afwist van de oorsprong van de pakketten en dat ze enkel toestemming gaf voor de levering van de goederen op haar adres.

Vonnis volgt op 26 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer