Intussen is het ontwerp van energieminister Van der Straeten (links) wel ingediend in de Kamer, merkte Groen-Kamerlid Kim Buyst op.
Volledig scherm
Intussen is het ontwerp van energieminister Van der Straeten (links) wel ingediend in de Kamer, merkte Groen-Kamerlid Kim Buyst op. © Photo News / photo_news

"Het werd onhoudbaar": liberalen, PS én N-VA vormen - zonder Groen - meerderheid voor advies over kernuitstap

Het N-VA-wetsvoorstel om de wet op de kernuitstap aan te passen gaat naar de Raad van State voor advies. Dat heeft de Kamercommissie Energie dinsdag beslist. Dat gebeurde aan de hand van een wisselmeerderheid met Open Vld, MR en PS.

71 reacties

  • René Verhoeven

    2 maanden geleden
    Kerncentrales hebben veruit de hoogste beschikbaarheid van alle productiebronnen Ronny, u bent niet goed geïnformeerd en vindt bijgevolg maar zelf zaken uit. Beschikbaarheid van meer dan 85% over de laatste 10 jaar, in vergelijking met een windmolen die gemiddelde load factor haalt van 20%... dat zegt genoeg zeker, je moet 4 keer teveel windmolens zetten om aan hetzelfde 85% loadfactor te geraken, maar dat wordt nergens vermeld in de kostprijs berekeningen! En is er geen wind, heb je nog niks!
  • Ronny Ooijen

    2 maanden geleden
    René Verhoeven, voor kerncentrales die gedurende de eerste 35 jaar van hun loopbaan 10 maanden tot ruim 1 jaar stil liggen moeten we niet ver kijken. Ze liggen ook nog meerdere malen per jaar ongepland enkele dagen tot weken stil. En die zullen dan volgens u nog 35 jaar moeten werken? Hoop doet leven. Verder worden momenteel meerdere windmolenparken geplaatst zonder enige subsidies. Met andere woorden is dat dus 0 cent per KWh bovenop de reguliere marktprijs.
  • René Verhoeven

    2 maanden geleden
    Ronny, dat is wat ik bedoel, zo onduidelijk mogelijk omschrijven, dus opbrengst van capaciteitstarief wordt aangewend om de gemaakte subsidieput van hernieuwbaar op te vullen. 11eurocent per kWh is idd goedkoop, wat we al 10 jaar betalen voor hernieuwbaar bovenop de marktprijs ligt veel hoger dan die 11 cent. En na die 35 jaar kunnen die centrales nog eens 35 jaar de goedkoopste stroom leveren zonder nodige backup of opslag zoals bij hernieuwbaar wel het geval en moet door gerekend worden.
  • Ronny Ooijen

    2 maanden geleden
    René, dat men met kerncentrales elektriciteit op zich het goedkoopst produceert is een feit. Maar al de rest, hé René? Voorbeeldje? Vanaf dat de kerncentrale Hinkley Point C in werking treed, zal de Engelse belastingbetaler 35 jaar lang 110 euro per geproduceerde MWh moeten betalen. Dat komt bovenop de prijs op de reguliere markt. Goedkoop zei u? Dat capaciteitstarief heeft overigens niets met hernieuwbare energie te maken.
  • René Verhoeven

    2 maanden geleden
    Ronny, die vele heffingen, capaciteitstarief en transportkosten zijn er allemaal bij gekomen sinds de opkomst van hernieuwbaar, dus om dat te subsidiëren en liefst via ondoorzichtige wegen, maar met die kosten betaalt men dus de GSC's en kost hernieuwbaar eigenlijk veel meer dan kernenergie die nog steeds de goedkoopste bron is momenteel.
  1. Kamercommissie kan niet stemmen over wet op de kernuitstap, omdat voorzitter zélf opstapt: “Hij laat het weer in de soep draaien”

    Kamercom­mis­sie kan niet stemmen over wet op de kernuit­stap, omdat voorzitter zélf opstapt: “Hij laat het weer in de soep draaien”

    De Kamercommissie Energie is dinsdag door voorzitter Christian Leysen (Open Vld) geschorst omdat de meerderheid niet in aantal was. Opvallend: om dat te bekomen stapte Leysen echter zélf op, tot groot ongenoegen van de oppositiepartijen die een stemming vroegen over het N-VA-wetsvoorstel om de wet op de kernuitstap aan te passen. Ook binnen de meerderheid klinkt kritiek op de ongebruikelijke werkwijze: “De voorzitter laat het in de soep draaien, en dat is niet de eerste keer”.
  2. Marc Coucke lanceert energiecontract met 10 jaar vast tarief: is het echt het goedkoopste? Wij deden de vergelijking
    PREMIUM
    31

    Marc Coucke lanceert energiecon­tract met 10 jaar vast tarief: is het echt het goedkoop­ste? Wij deden de vergelij­king

    EnergyVision, de energieleverancier waarin ook Marc Coucke investeert, lanceert als eerste in Vlaanderen een energiecontract waarbij de stroomprijs gedurende tien jaar vastligt. Voor de zonnestroom van de panelen die het bedrijf gratis op jouw dak legt, betaal je zelfs 30 jaar hetzelfde “extreem lage tarief”. “Uniek ter wereld”, aldus CEO Maarten Michielssens. Een gezin zou zo tot 300 euro per jaar besparen. Hoe werkt het? Voor wie is het interessant of voor wie juist niet? En wat als je eerder wilt opzeggen? We vragen het aan Mijnenergie.be en aan Testaankoop.