© REUTERS

Plafond op socialemediauitgaven van politieke partijen lijkt haalbaar

De meerderheidspartijen lijken het er min of meer over eens dat er een jaarlijks plafond moet komen op de uitgaven van partijen op sociale media. Dat blijkt uit een tabel met de reacties van de fracties op de 34 voorstellen van het burgerpanel ‘We need to talk’, die Belga kon inkijken. Een algemene verlaging van de partijdotaties stuit op verzet van PS en MR.

gjs
Bron: BELGA

De deelnemers van ‘We need to talk’ kwamen vorig jaar drie weekends lang naar Brussel om te vergaderen over de partijfinanciering. Eerder deze maand kwamen ze naar de Kamercommissie Grondwet om te horen hoe het met hun 34 voorstellen is gesteld, maar ze gingen met lege handen naar huis. De meerderheidspartijen waren in de dagen vooraf tevergeefs op zoek gegaan naar een consensus. De groenen en Vooruit wezen de partijvoorzitters van PS en MR met de vinger. 

De hervorming van de partijfinanciering leek zo dood en begraven, maar de commissie Grondwet besliste om toch nog een reanimatiepoging te doen. Tegen 22 februari moest elke fractie voor elk van de voorstellen van het burgerpanel aangeven of ze er zich in kon vinden, of niet. 

Binnen handbereik

Een permanent jaarlijks plafond op de socialemediauitgaven voor partijen, mandatarissen en kandidaten lijkt alvast binnen handbereik, blijkt uit de resulterende tabel, die Belga kon inkijken. Alle meerderheidpartijen geven aan akkoord te gaan, al benadrukken de Franstalige liberalen wel dat er in de sperperiode eenzelfde beperking moet zijn voor gesubsidieerde verenigingen en organisaties. Waar het uitgavenplafond moet liggen, is minder duidelijk, al zou het wel gaan om eenzelfde maximumbedrag voor alle partijen. Voor Vooruit mag dat bedrag op 0 euro liggen, want de partij pleit voor een verbod op politieke advertenties op sociale media.

Over een verlaging van de partijdotaties in het algemeen - ongeveer 78 miljoen euro per jaar - is de meerderheid het dan weer niet eens. De Franstalige meerderheidpartijen PS en MR staan op de rem, blijkt uit de tabel, zij het om verschillende redenen. De PS-fractie merkt op dat een verlaging van de dotatie onevenredig meer impact zou hebben op kleinere of opkomende politieke partijen, de MR benadrukt dat partijen strategisch onafhankelijk moeten kunnen blijven en dat de dotatie al met meer dan 5 procent is verlaagd. 

Dat er een gemene deler is waarover alle meerderheidspartijen het in principe eens kunnen raken, was eigenlijk eerder al duidelijk. Alleen weigerden de Vlaamse coalitiepartners en Ecolo mee te gaan in “kleinere hervormingen in de marge” ging. 

N-VA

Oppositiepartij N-VA vulde als enige fractie de tabel niet in. Volgens fractieleider Peter De Roover en Kamerlid Wim Van der Donckt probeert de regering buiten het parlement om een “mini-akkoordje” te sluiten over de uitgaven op sociale media, dat volgens hen trouwens geen besparing zou opleveren. “N-VA laat zich niet voor die kar spannen”, maar wil het debat wel voeren in het parlement, klinkt het in een brief aan het secretariaat van de Commissie Grondwet. De Vlaams-nationalisten legden eerder al een wetsvoorstel neer om de partijdotaties niet langer te indexeren.

De Kamercommissie Grondwet vergadert woensdag opnieuw. Hoe dan ook is de resterende tijd tot het einde van de legislatuur mogelijk te kort om nog een wetsvoorstel af te werken en goed te keuren in de Kamer. Verschillende partijen gaven al aan dat het dossier wat hen betreft dan terugkeert bij de regeringsonderhandelingen na de verkiezingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer