Hamont-Achel verlaat fusiegesprekken met Overpelt en Neerpelt

Op initiatief van de drie burgemeesters van Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt werd er begin dit jaar gestart met het onderzoek naar de mogelijkheden van een fusie. Burgemeester Theo Schuurmans (CD&V) laat nu verstaan niet langer deel te nemen aan de fusiegesprekken.

GVB

“Mijn collega’s van Overpelt en Neerpelt hebben te kennen gegeven om het onderzoek naar een fusie Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt niet langer af te wachten; een fusie met drie zien mijn collega’s niet zitten. Het feit dat Overpelt en Neerpelt quasi aan elkaar gegroeid zijn en al langer een gestructureerde samenwerking kennen lijkt voor hen momenteel een logischere piste”, deelt hij mee.

“Daarom kan ik vandaag na rijp beraad zeggen dat Hamont-Achel geen fusie zal aangaan. Hierin speelt ook mee dat de mogelijke fusiegemeente Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt, ondanks de 500 euro per inwoner schuldafbouw, niet zonder schulden zal kunnen starten. Daarbij komt dat Hamont-Achel niet zal kunnen rekenen op de 500 euro per inwoner schuldafbouw, aangezien Hamont-Achel op 31.12.2016 geen schulden had. Een verwezenlijking waarop ik erg trots ben. Wat dit betekent voor Overpelt en Neerpelt, is niet aan ons om te beslissen. Maar ik ben ervan overtuigd dat ook zij hiernaar zullen kijken met de belangen van hun inwoners voor ogen.”

Focus op toekomst Hamont-Achel

“Ik kijk de toekomst met vertrouwen tegemoet. We hebben moed getoond door zonder persoonlijke of partijpolitieke belangen te kijken naar de toekomst. Nu moeten we ons enkel en alleen focussen op de continuïteit van de dagelijkse werking in Hamont-Achel in het belang van onze inwoners en ondernemers, de toekomst van ons stadje.”

De burgemeester laat verstaan dat er wel moet verder ingezet worden op gemeentelijke samenwerkingsverbanden. “Vandaag kennen we al verschillende samenwerkingsvormen tussen de Noord-Limburgse gemeenten. Zo is er o.a. de politiezone HANO, de welzijnsregio Noord-Limburg, het burgemeestersoverleg, Cultuur Noord… Op deze weg van samenwerking willen we verder werken, meer zelfs we hopen deze in de toekomst nog te versterken. Samenwerking zal de bestuurskracht van ons stadje verhogen en -wie weet- later een fusie mogelijk maken, wanneer dit wel in het voordeel van onze inwoners zal zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer