Radio 2

Plan om kust te beschermen tegen overstromingen en stijgende zeespiegel: inwoners kunnen plannen inkijken

De Vlaamse regering heeft een nieuw plan klaar om de kust op lange termijn te beschermen tegen overstromingen uit zee. Door de stijgende zeespiegel moeten dijken, stranden en duinen hoger en breder gemaakt worden. Tot en met 26 april kunnen alle kustbewoners het plan inkijken en een reactie geven. Eind dit jaar of begin volgend jaar zal de volgende Vlaamse regering het plan definitief goedkeuren.

Met het plan Kustvisie wil de Vlaamse regering de kust op lange termijn beschermen tegen zware stormvloeden en de 1.000-jarige storm. Het plan bouwt voort op het Masterplan Kustveiligheid, dat al volop in uitvoer is. Denk maar aan de stormvloedkering in de jachthaven van Nieuwpoort. 

"Daarmee wordt de Vlaamse kust nu al beschermd tegen een verhoogde zeespiegelstijging", legt Nick Arys van het departement Mobiliteit en Openbare Werken uit. "In het nieuwe plan staat dat we de kustlijn op lange termijn gemiddeld 100 meter zeewaarts kunnen verleggen. Tegelijk zullen stranden, duinen en dijken stapsgewijs mee opgehoogd worden."

"In de havens van Blankenberge, Oostende en Zeebrugge zijn de komende decennia bijkomende beschermingsmaatregelen nodig. Voor elke kusthaven wordt dan ook een beschermingsstrategie voorgesteld."

Infozuilen, brochures en animatievideo

Vandaag begint het openbaar onderzoek over het plan Kustvisie. Tot en met 26 april kan iedereen het plan inkijken en een reactie geven. "Om iedereen die aan de kust woont zo goed mogelijk te informeren over hoe we ons op lange termijn gaan beschermen tegen de verhoogde zeespiegelstijging, hebben we een uitgebreide informatiecampagne opgezet", gaat Arys verder. 

"In elke kustgemeente komen er infozuilen met een brochure. In de komende weken worden er infomomenten georganiseerd in alle gemeenten. We hebben ook een animatievideo gemaakt die uitlegt wat het potentieel is van de zeewaartse kustbescherming."

Via de kanalen van de verschillende kustgemeenten en op de website van de Vlaamse overheid kun je alle informatie vinden.

Meest gelezen